Συμφωνία Cenergy με RWE για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Δανία
Συμφωνία Cenergy με RWE για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Δανία

Συμφωνία Cenergy με RWE για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Δανία

Το έργο με το κλειδί στο χέρι περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την παραγωγή , την προμήθεια, την μεταφορά, την εγκατάσταση, την σύνδεση, τον τερματισμό και τη δοκιμή του καλωδιακού συστήματος.
Share Copy Link
RE+D magazine
25.04.2023

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, σε κοινοπραξία με τη Jan de Nul, επελέγη από την RWE να παραδώσει το σύνολο του έργου που αφορά το υποβρύχιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς (export cable system) καθώς και το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών (inter-array cable system) στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας.

Με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 MW, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας, σε απόσταση 22 χλμ. περίπου από το Thorsminde, στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η οποία προγραμματίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2027, το Thor θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά της Δανίας.

Το έργο με το κλειδί στο χέρι περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την παραγωγή , την προμήθεια, την μεταφορά, την εγκατάσταση, την σύνδεση, τον τερματισμό και τη δοκιμή του καλωδιακού συστήματος μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος υπό τάση 275kV και του καλωδιακού συστήματος μεταξύ των γεννητριών υπό τάση 66kV. Το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς αποτελείται από δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 30 χλμ. έκαστο, χερσαία καλώδια συνολικού μήκους περίπου 26 χλμ. και συναφή εξαρτήματα. Το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών αποτελείται από περίπου 200 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων και συναφών εξαρτημάτων.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένης παραγωγής, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μεταξύ 2023-2025.

Η Jan De Nul θα αναλάβει τη μεταφορά και την εγκατάσταση των υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς και των καλωδίων μεταξύ των γεννητριών χρησιμοποιώντας το καλωδιακό πλοίο Connector και θα τα προστατεύσει θάβοντάς τα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας χρησιμοποιώντας έναν από τους πλέον ισχυρούς υποβρυχίους εκσκαφείς καλωδίων.