«Σύννεφα» στην Ευρώπη για τα έργα ηλιακής ενέργειας
«Σύννεφα» στην Ευρώπη για τα έργα ηλιακής ενέργειας

«Σύννεφα» στην Ευρώπη για τα έργα ηλιακής ενέργειας

Ζήτημα οι διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές ενέργειας.
Share Copy Link
RE+D magazine
02.08.2024

Οι συνθήκες δοκιμών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν τους κατασκευαστές μεγαλύτερων ηλιακών έργων στην εξερεύνηση νέων τρόπων δημιουργίας περισσότερων εσόδων και καλύτερης διαχείρισης των υφιστάμενων λειτουργιών.

Η υψηλή αστάθεια στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και οι χαμηλές, ή ακόμα και αρνητικές τιμές ενέργειας, καθώς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο δίκτυο, επηρεάζουν τα έσοδα έργων μεγάλης κλίμακας.

Η Γερμανία κατέγραψε 78 ώρες αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, ενώ η Ισπανία κατέγραψε μέση τιμή χονδρικής ενέργειας 13,76 €/MWh τον Απρίλιο, ένα ιστορικό χαμηλό.

Για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, καθώς και για περιουσιακά στοιχεία σε περιοχές με χαμηλότερη ηλιοφάνεια, η πρόσφατη πτώση στις μέσες τιμές ενέργειας δημιουργεί οικονομικές προκλήσεις για τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, εξηγεί ο Marcus Peech, Senior Director, Energy and Infrastructure Advisory της JLL.

«Τα έργα που θεωρούνται βιώσιμα σε περιβάλλον τιμών υψηλής ισχύος αισθάνονται τώρα τα αποτελέσματα, που σημαίνει περισσότερες οριακές αποδόσεις και χαμηλότερα περιθώρια για τους κατασκευαστές».

Η εποχικότητα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, παραμένει ένα ζήτημα, ενώ το λεγόμενο φαινόμενο κανιβαλισμού – υψηλά επίπεδα φωτοβολταϊκής παραγωγής τις μεσημβρινές ώρες, που μπορεί να μειώσουν τις τιμές χονδρικής – έχει ποικίλες επιπτώσεις.

«Οι επιπτώσεις αυτού είναι σίγουρα πιο έντονες στη νότια Ευρώπη και σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή ανάπτυξη φωτοβολταϊκών», εξηγεί ο Peech. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, προς το παρόν, το έχει αισθανθεί λιγότερο, δεδομένης της χαμηλότερης ακτινοβολίας και της μικρότερης ανάπτυξης έργων σε ταράτσες».

Τα συμβάντα περικοπής, όταν οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ζητούν από ορισμένες μονάδες να σταματήσουν να παράγουν ενέργεια λόγω προβλημάτων συμφόρησης, έχουν γίνει πιο συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια, εξηγεί ο Tomás García, Ανώτερος Διευθυντής Συμβουλευτικής για την Ενέργεια και τις Υποδομές της JLL στην Ισπανία.

«Αυτό το θέμα, μαζί με τον κανιβαλισμό, είναι πιθανό να γίνει πιο σημαντικό», λέει. «Η τρέχουσα κατάσταση στην Ισπανία είναι, πιστεύουμε, ένα παράδειγμα αυτού που μπορεί να επιφυλάσσει η υπόλοιπη Ευρώπη».

Για τους ιδιοκτήτες ηλιακών περιουσιακών στοιχείων, η μείωση των εσόδων επηρεάζει την κερδοφορία του περιουσιακού στοιχείου και, σε σοβαρές περιπτώσεις, την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τυχόν δανειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, οι παίκτες του κλάδου, ειδικά οι ιδιοκτήτες ενεργητικών ηλιακών στοιχείων, διερευνούν τώρα λύσεις για τη διαχείριση των εσόδων.

Ορισμένοι αναζητούν τεχνικές λύσεις, όπως ο υβριδισμός ηλιακών εγκαταστάσεων με άλλες τεχνολογίες – από αιολικά έως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) ή σύγχρονους συμπυκνωτές. «Αυτό θα επιτρέψει στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων να αποφασίσουν καλύτερα πότε και πώς θα πουλήσουν την ισχύ τους», εξηγεί ο García.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις στην αγορά – αντί να πουλούν ηλεκτρική ενέργεια σε χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι ηλιακοί σταθμοί μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα προβλέψιμα έσοδα μέσω Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPAs) είτε με εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας είτε με εταιρικούς αγοραστές, ή/και διαγωνιστικά προγράμματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Ορισμένοι ηλιακοί σταθμοί στην Ισπανία αρχίζουν να συμμετέχουν σε επιλεγμένες βοηθητικές υπηρεσίες, όπως ρύθμιση συχνότητας και εφεδρεία αντικατάστασης. Αυτό μπορεί να επιτύχει έως και 35% υψηλότερα έσοδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Aurora Energy Research.

Η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των ηλιακών στοιχείων όπως η χρήση πάνελ διπλής όψης η εφαρμογή σειρών με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ηλιακών πάνελ, με αποτέλεσμα λιγότερη σκίαση, καθώς και η προσθήκη ανιχνευτών κερδίζει επίσης έδαφος εξαιτίας των συμπιεσμένων εσόδων.

Ορισμένα ζητήματα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολο να επιλυθούν. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του έργου και να δημιουργήσουν το περιουσιακό στοιχείο σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Καθώς οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς δοκιμάζονται, ο ηλιακός τομέας συνεχίζει να καινοτομεί και να προσαρμόζεται εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: JLL