Τα Αραβικά κεφάλαια γυρίζουν την... πλάτη στην Credit Suisse
Τα Αραβικά κεφάλαια γυρίζουν την... πλάτη στην Credit Suisse

Τα Αραβικά κεφάλαια γυρίζουν την... πλάτη στην Credit Suisse

Η μετοχή "βυθίστηκε" στο ταμπλό 31% στη χθεσινή συνεδρίαση. Ζητά "σωσίβιο" από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.03.2023

Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse είδε τις μετοχές του να "βυθίζονται" σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στη συνεδρίαση της Τετάρτης, πιέζοντας και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο λίγες μέρες μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν έως και 31% στο χρηματιστηριακό ταμπλό κάτω από το επίπεδο των 2 φράγκων και επεκτείνοντας την πτώση κατά 78% των τελευταίων 52 εβδομάδων. 

Οι νέες απώλειες προέκυψαν αφού ο πρόεδρος της τράπεζας και βασικής μετόχου Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης στην τράπεζα σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας έχει μερίδιο μόλις 10% στην Credit Suisse και η υπέρβαση αυτού του ορίου θα υπόκειται σε νέους κανόνες. 

Πρόσφατα η Credit Suisse ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι είχε σημαντικές αδυναμίες στους χρηματοοικονομικούς ελέγχους. Η Credit Suisse έχασε χρήματα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και οι πλούσιοι πελάτες της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 απέσυραν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα.

Κατά ειρωνικό τρόπο στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann είπε ότι η τράπεζα «ήδη πήρε το φάρμακο» και ότι η κρατική βοήθεια δεν είναι θέμα για την Credit Suisse, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Η βοήθεια από την κεντρική τράπεζα

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν, πάντως, πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Credit Suisse, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Credit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (€50,6 δισ.) από την κεντρική τράπεζα.