Τα βιομηχανικά ακίνητα που εξασφαλίζουν "χρυσές αποδόσεις" σε ΑΕΕΑΠ
Τα βιομηχανικά ακίνητα που εξασφαλίζουν "χρυσές αποδόσεις" σε ΑΕΕΑΠ

Τα βιομηχανικά ακίνητα που εξασφαλίζουν "χρυσές αποδόσεις" σε ΑΕΕΑΠ

Πως διαμορφώνεται ο "χάρτης" των αποδόσεων σε έρευνα της Cushman & Wakefield.
Ειρήνη Θεοφανίδου
15.06.2022

Ετήσιες συνολικές αποδόσεις ύψους 24,7% κατέγραψαν οι ΑΕΕΑΠ (REITS) που επενδύουν σε βιομηχανικά ακίνητα στην περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού λόγω της άνευ προηγουμένου ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία 3 χρόνια.

Οπως λέει στην έκθεσή της με τίτλο "Asia Reit Market Insight" η Cushman & Wakefield οι ΑΕΕΑΠ του τομέα των βιομηχανικών ακινήτων ξεπέρασαν εκείνες του ξενοδοχειακού κλάδου, του retail καθώς και των γραφείων τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα πρόκειται να συνεχίσουν σε την ανάπτυξή τους αυτή. Οι REITS του υγειονομικού κλάδου κατέγραψε ετήσιες συνολικές αποδόσεις 22,3%, ακολουθούμενες απο εκείνες που επενδύουν σε οικιστικά ακίνητα με άνοδο 19,1%, σε project μικτής χρήσης με 13,9% και σε γραφεία 16,1%. 

Τα ξενοδοχεία και το λιανικό εμπόριο - οι επενδυτικές κατηγορίες που συνδέονται στενότερα με την κοινωνική απόσταση - κατέγραψαν αποδόσεις 9,4% και 9,8% αντίστοιχα.

Η Catherine Chen, διευθύντρια του τομέα έρευνας της C&W για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε: «Οι αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα έχουν αναμφισβήτητα φέρει άνευ προηγουμένου προκλήσεις σε παραδοσιακούς τομείς ακινήτων, όπως τα γραφεία  και τα εμπορικά κέντρα. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος της δραστηριότητας στη νέα οικονομία έχει φέρει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών εναλλακτικούς τύπους ακινήτων, όπως πάρκα logistics και κέντρα δεδομένων».

Η Cushman & Wakefield πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της Ασίας, η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά λιανικής στον κόσμο και το αυξανόμενο ενδοπεριφερειακό εμπόριο δείχνουν αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα. 

«Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία logistics στην περιοχή, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης συσσωρεύουν αποθηκευτικούς χώρους για να αντισταθμίσουν τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει ότι "οι αλλαγές στην κατασκευή και την τεχνολογία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων προδιαγραφών, έτσι ώστε οι ΑΕΕΑΠ με τις καλύτερες αποδόσεις να είναι αυτές που βελτιώνουν συνεχώς τα περιουσιακά τους στοιχεία".

Ο Dennis Yeo, επικεφαλής στον κλάδο εφοδιαστικής και βιομηχανίκών ακινήτων της εταιρείας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε: «Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις πρέπει τώρα να διαφέρουν από τις εκείνες που υπήρχαν πριν από 10 χρόνια. Εάν οι χειριστές logistics χρησιμοποιούν drones και αυτόνομα οχήματα για παραδόσεις, οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συσκευές υποδοχής και σημεία φόρτισης. Η ΑΕΕΑΠ πρέπει να συνεχίσουν να εκσυγχρονίζουν τα χαρτοφυλάκια τους, είτε μέσω επενδύσεων στην τεχνολογία είτε μέσω εξαγορών».

Στο τέλος του 2021 υπήρχαν 198 Reits στην Ασία, με συνολική αξία αγοράς $304,1 δισ, αυξημένη κατά 8,1% σε ετήσια βάση. Η Ιαπωνία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αξίας της αγοράς Asia Reit, ενώ η Σιγκαπούρη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη με 28,1%. Από τις 198 οι 89 ήταν μικτής χρήσης, οι 30 επικεντρώθηκαν στην αγορά γραφείου, οι 25 σε βιομηχανικά ακίνητα ή logistics, οι 24 στο λιανικό εμπόριο, οι 17 στον ξενοδοχειακό τομέα, οι 7 στην υγειονομική περίθαλψη, οι 4 σε οικιστικά ακίνητα και 2 σε κέντρα δεδομένων.