Τα δεδομένα και οι αναλύσεις "κλειδί" για σωστή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων
Τα δεδομένα και οι αναλύσεις "κλειδί" για σωστή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Τα δεδομένα και οι αναλύσεις "κλειδί" για σωστή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Ειρήνη Θεοφανίδου
15.03.2023

Οι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες χαρτοφυλακίων πρέπει να χρησιμοποιούν δεδομένα για να έχουν μια «ενεργή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και χαρτοφυλακίου» διαφορετικά μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πτώση των αξιών και της πληρότητας των ακινήτων τους, σύμφωνα με την Natasha Patel, υπεύθυνη του τμήματος καινοτομίας και έρευνας της Avison Young με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα σύγχρονα εργαλεία δεδομένων επιτρέπουν στους διαχειριστές να «σκεφτούν πραγματικά ποια είναι η καλύτερη χρήση ενός κτιρίου», πρόσθεσε η ίδια, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης επαναχρησιμοποίησης ή ανακατασκευής περιουσιακών στοιχείων. 

«Υπήρξαν πολλές αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολύ περισσότερα δεδομένα εκεί έξω για τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Έχει να κάνει με την πρόσβαση στα δεδομένα και στη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», είπε η ίδια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Avison Young ανέπτυξε την Avant, μια σημαντική πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων χαρτοφυλακίου, η οποία βρίσκεται τώρα σε πολλές αγορές και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. 

Η πλατφόρμα παρέχει στους χρήστες πληθώρα στοιχείων ενεργητικού, καθώς και πληροφορίες που βοηθούν στην ενημέρωση των αποφάσεων απόκτησης ενός asset από τους επενδυτές. Αυτό περιλαμβάνει αναλυτικά δεδομένα, όπως τοπικά δημογραφικά στοιχεία, συγκοινωνιακές συνδέσεις, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία και κλινικές κ.ά. Η ενημέρωση αυτή βοηθά τους επενδυτές να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θεωρούνται "επενδυτικές ευκαιρίες", είπε η Patel. 

«Τα δεδομένα που παρέχει η Avant επιτρέπουν στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις. Υπάρχουν διαφορετικά εργαλεία για να βοηθήσουν με αυτές τις αποφάσεις» αναφέρει το στέλεχος της Avison Young υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «τα δεδομένα δεν έχουν νόημα, εκτός εάν μπορεί κάποιος να σας τα ερμηνεύσει».