Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νέα Υόρκη η οποία το 2023, η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 12.200 μεγαβάτ (MW), κοντά στην ισχύ του δικτύου των 13.300 MW.
Η διαδραστικότητα δικτύου μέσω των Grid-interactive Efficient Buildings (GEBs) αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας, αισθητήρες και χειριστήρια που επιτρέπουν στο ηλεκτρικό δίκτυο να ανταποκρίνεται δυναμικά στις αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση.
Tα Grid-interactive Efficient Buildings (GEBs), χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες και συνδεδεμένα συστήματα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και αλληλεπιδρούν δυναμικά με το δίκτυο, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και των εκπομπών.
Ο συγκεκριμένος τύπος κτιρίων προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, με σημαντικότερα:
- Εξοικονόμηση κόστους ενέργειας: Τα GEBs μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος βελτιστοποιώντας τη χρήση ενέργειας με βάση σε πραγματικό χρόνο και συμμετέχοντας σε προγράμματα ανταπόκρισης στη ζήτηση.
- Μειωμένες εκπομπές: Με την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση της ζήτησης αιχμής, τα GEB συμβάλλουν σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
- Ανθεκτικότητα δικτύου: Τα GEB μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου παρέχοντας ευελιξία και μειώνοντας την πίεση στο δίκτυο κατά τις περιόδους αιχμής ζήτησης. Η ικανότητά τους να προσαρμόζουν δυναμικά τη χρήση ενέργειας μπορεί να αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος και να μειώσει την ανάγκη για δαπανηρές αναβαθμίσεις υποδομών.
Ενώ τα GEBs παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες, υπάρχουν προκλήσεις στην ευρεία υιοθέτησή τους. Η ενοποίηση διαφόρων έξυπνων τεχνολογιών και συστημάτων απαιτεί προηγμένες τεχνικές γνώσεις και μια σημαντική αρχική επένδυση. Επιπλέον, ρυθμιστικά εμπόδια, προερχόμενα από κανονισμούς και οικοδομικούς κώδικες πρέπει να εξελιχθούν για να υποστηρίξουν την υιοθέτηση των GEBs, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή στην ανταπόκριση της ζήτησης και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, ζητήματα που αφορούν το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων ανακύπτουν κατά τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών και συστημάτων σε GEB. Η διασφάλιση της ασφάλειας αυτών των συστημάτων είναι κρίσιμη για την επιτυχία τους.
Εντούτοις, παρά τις προκλήσεις, το μέλλον των GEBs είναι πολλά υποσχόμενο. Οι πολιτικές που προωθούν την ηλεκτροδότηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες έξυπνων δικτύων επιταχύνουν την ανάπτυξη των εν λόγω κτιρίων. Καθώς το δίκτυο γίνεται πιο διαδραστικό και η ανανεώσιμη ενέργεια γίνεται πιο διαδεδομένη, τα GEBs και η ηλεκτροδότηση θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού ενεργειακού μέλλοντος.
Πηγή: GRESB