Τα επόμενα βήματα για την Τέρνα Ενεργειακή
Τα επόμενα βήματα για την Τέρνα Ενεργειακή

Τα επόμενα βήματα για την Τέρνα Ενεργειακή

Πάνω από €2,3 δισ. θα επενδύσει σε ΑΠΕ η εταιρεία μέσα στα επόμενα 4 χρόνια
RE+D magazine
17.05.2022

Ως "premium" αγορά στον τομεά των Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτηρίζει η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή την Ελλάδα επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα επιτευχθεί πρωτοφανής αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ τα επόμενα 30 χρόνια για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα.

Κατά την διάρκεια παρουσίασης της Τέρνα Ενεργειακή σε αναλυτές ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης δήλωσε πως ο αναβαθμισμένος στόχος της εισηγμένης για το 2029 είναι τα 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος. 

Σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από €2,3 δισ. ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων €3,6 δισ. δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.

Σημειώνεται ότι στόχος της εταιρείας έως το 2029 είναι τα κέρδη EBITDA να ξεπεράσουν τα €700 εκατ. (από €162 εκατ. που ήταν το 2021) και τα έσοδα τα €1,25 δισ. (από €405 εκατ. το 2021).

Ευκαιρίες ανάπτυξης στα Βαλκάνια

Και στις γειτονικές χώρες, αναφέρει η εταιρεία, πως παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υπολογίζει πως υπάρχουν για την εταιρεία περιθώρια ανάπτυξης έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1 GW σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρόκειται για μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με εσωτερικό εργαστήριο ενεργειακών μετρήσεων και ανάπτυξης, εξειδικευμένη μονάδα ρυθμιστικών και αδειοδοτικών θεμάτων, ισχυρό κατασκευαστικό και λειτουργικό βραχίονα, καθώς και τον μεγαλύτερο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), την Optimus Energy, που αποτελεί την πρώτη ενεργειακή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εκπροσώπησης και οικονομικής βελτιστοποίησης σε Παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει διασφαλίσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 50%.

Σημειώνεται τέλος πως πέραν της ηγετικής θέσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ, η εταιρεία έχει σημαντικότατη παρουσία στον αναπτυσσόμενο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχοντας ήδη μακροχρόνιες συμβάσεις (μέσω ΣΔΙΤ) με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, ενώ δραστηριοποιείται και στη Ψηφιακή Μετάβαση με έργα όπως το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις επιβατικές μεταφορές και τα Ευρυζωνικά Δίκτυα Υπερυψηλών Ταχυτήτων με τη χρήση Οπτικών Ινών (UFBB).