Τα έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών στις πληγείσες περιοχές
Τα έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Τα έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών στις πληγείσες περιοχές

Ανάγκη για πιο ανθεκτικά έργα σε δυσμενέστερες καταστάσεις.
RE+D magazine
13.09.2023

Την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε περιοχές που έχουν αποκλειστεί μετά την κακοκαιρία «Daniel», την υλοποίηση ανθεκτικότερων έργων, καθώς επίσης τον έλεγχο και τη συντήρηση των υφιστάμενων έργων, έθεσε ως προτεραιότητες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM».

Σχετικά με το κόστος των ζημιών ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε ότι έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες να  προσκομίσουν στοιχεία το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «για  να υπάρξει σαφής κοστολόγηση της αποκατάστασης των έργων, πρέπει να συμφωνήσουμε σε τι έργα θέλουμε μελλοντικά».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας: «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε πιο ανθεκτικά έργα σε δυσμενέστερες καταστάσεις, αλλά το ποιες είναι οι ακραίες καταστάσεις και το τί έργα θα φτιάξουμε μελλοντικά, έχει να κάνει και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το πόση ανθεκτικότητα θα έχουν είναι ένα αντικείμενο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε και με τους ειδικούς, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους πόρους. Ποιες προσδοκίες έχουμε από ένα έργο; Να καλύψει τις συνέπειες από έναν ‘‘Ιανό’’ ή να καλύψει συνέπειες τέσσερις φορές μεγαλύτερες από έναν ‘‘Ιανό’’»; 

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε τρεις κατευθύνσεις:

  • Μικρές τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα έκτακτου χαρακτήρα έτσι ώστε να υπάρξει προσβασιμότητα στα χωριά.
  • Υλοποίηση ανθεκτικότερων έργων για δυσμενέστερες καταστάσεις, με ορθολογικό σχεδιασμό, προκειμένου να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους.
  • Έλεγχος και συντήρηση των υφιστάμενων έργων. Έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε να ξέρουμε πόσες γέφυρες πάνω από 6 μέτρα έχουμε στην Ελλάδα, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Όσον αφορά την εξέλιξη των δράσεων της πολιτείας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε, ότι προηγούνται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατόπιν, παρουσίασε την πρώτη εκτίμηση σε σχέση με τα προβλήματα σε συγκεκριμένες υποδομές:

«Προχωράμε με την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η ΠΑΘΕ. Εκτός των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε για παύση είσπραξης διοδίων στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό, πλέον, προσθέτουμε τη μη είσπραξη διοδίων κατά μήκος όλης της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Ε65. Συνοπτικά, στον Ε65 ήδη έχει δοθεί σε κυκλοφορία ένα τμήμα και έπεται η ΠΑΘΕ».

Χωρίς τρένα οι επόμενες εβδομάδες


«Στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχουμε εκτεταμένες ζημιές σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, στην επιδομή και σε γέφυρες. Αυτό σημαίνει ότι το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί πλήρως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Μέχρι τον Δομοκό, πιθανότατα, θα συνεχίσει να υφίσταται δρομολόγιο. Από τη Λάρισα και μετά μπορεί να γίνεται και χρήση λεωφορείων, αλλά παρατηρούνται εκτεταμένες ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για καταστροφές και σε 30 ισόπεδους κόμβους».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προσέθεσε ότι στο σκέλος της κρατικής αρωγής συνδράμουν ήδη 207 Μηχανικοί με τη βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενώ υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει δοθεί σε Δήμους και Περιφέρειες για τις πρώτες αποκαταστάσεις.

Στο 75% τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του 2020 από τον «Ιανό»


«Με βάση την ενημέρωση των υπηρεσιών, υλοποιήθηκαν έργα σε 450 θέσεις και έγιναν επιπλέον 100 συμπληρωματικές συμβάσεις. Η εικόνα που έχουμε ως Υπουργείο είναι ότι η συνολική πρόοδος των έργων είναι στο 75%. Φαίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των έργων βοήθησε, ώστε κάποιες άλλες περιοχές να μην πλημμυρίσουν σε μια ένταση και έκταση του φαινομένου πολύ οξύτερη από τους σχεδιασμούς που γίνονταν μέχρι σήμερα».