Στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές βλέπει ανάπτυξη 1,7% από 3% που εκτιμούσε τον περασμένο Ιούνιο λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων. Παράλληλα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και το 70% των αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων χωρών, προβλέποντας ιδιαίτερα ασθενή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και μηδενική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Για το 2024 αναμένει μέτρια παγκόσμια ανάκαμψη (+2,7%). "Αυτή είναι η πιο αδύναμη ανάπτυξη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», με εξαίρεση την κρίση του 2008 και τις περίοδο της πανδημίας το 2020", σχολίασε ο Ayhan Kose, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ειδικότερα για την Ελλάδα η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 1,1% και το 2024 στο 1,8% από 5,1% το 2022.
Αυτή η τάση θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη, όπως λέει, με πραγματικό κίνδυνο ύφεσης, σε περίπτωση νέου σοκ στην οικονομία, είτε λόγω επανάληψης του πληθωρισμού, είτε από νέο κύμα Covid είτε από γεωπολιτικές εντάσεις.
Σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, «η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν 0,6% χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 0,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ», και επομένως «μια παγκόσμια τεχνική ύφεση». Σε ένα τέτοιο σενάριο, η δεκαετία του 2020 θα είναι η πρώτη δεκαετία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο υφέσεις, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.