Ραγδαίες αλλαγές στην golden visa μετά την αύξηση στις €500.000
Ραγδαίες αλλαγές στην golden visa μετά την αύξηση στις €500.000

Ραγδαίες αλλαγές στην golden visa μετά την αύξηση στις €500.000

Τα οφέλη στον κλάδο των ακινήτων από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.
Ειρήνη Θεοφανίδου
12.09.2022

Τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα φέρουν οι αλλαγές στην Golden Visa όπου θα απαιτούνται πλέον επενδύσεις ύψους €500.000 και όχι €250.000 όπως ίσχυε έως σήμερα.

Οι επενδυτές οι οποίοι ήδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είχαν αρχίσει να "γυρίζουν την πλάτη τους" στο πρόγραμμα Golden Visa σήμερα θα περιορισθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσού που απαιτείται και όπως λένε παράγοντες της αγοράς ακινήτων θα εστιάσουν σε ακριβές αγορές όπως τα Νότια Προάστια (κυρίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα) αλλά και σε επιλεκτικές τοποθεσίες των βορείων προαστίων. 

Υπενθυμίζεται ότι στο α' εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου - Γεν. Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγράφεται μείωση άνω του 5% στις χορηγήσεις αδειών 5ετούς διάρκειας σε επενδυτές που κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω των €250.000. Δηλαδή, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι μειωμένες κατά 539, αριθμώντας πλέον τις 9.074. 

Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις αλλοδαποί που ήθελαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της Golden Visa αγόραζαν ακίνητα σε περιοχές που μέχρι πριν κάποια χρόνια είχαν κατοικίες προσιτής στέγασης όπως το Παγκράτι και η Κυψέλη τα ανακαίνιζαν και τα έβγαζαν στην αγορά σε διπλάσιες τιμές.

Σήμερα όσοι θέλουν να επωφεληθούν του προγράμματος θα χρειαστεί να επικεντρωθούν σε νεόδμητα και σε πιο ακριβές περιοχές όπως τα Ν. και τα Β. Προάστια (Παλ. Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Αλιμο, Γλυφάδα, Κηφισιά, Παπάγου) στα οποία οι τιμές για καινούρια διαμερίσματα κυμαίνονται από €400.000 και άνω, ενώ για μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς κατοικίες σε Βούλα - Βουλιαγμένη  ξεκινούν από τις €500.000. 

Ο ανταγωνισμός

Αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa προχώρησε πρόσφατα και η Πορτογαλία, η οποία με όριο τα €250.000 εφάρμοσε γεωγραφικούς περιορισμούς στις επιλέξιμες περιοχές για επενδύσεις σε ακίνητα καθώς είχε παρατηρηθεί ότι στη πλειονότητα τους οι επενδυτές είχαν επικεντρωθεί σε παράκτιες περιοχές και στα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο.

Στην Ισπανία το όριο είναι επίσης €500.000, στην Μάλτα στα €150.000 στην Κύπρο €300.000 και στην Ελβετία 450.000 F

Η Τουρκία με επένδυση ύψους 400.000 δολ εξασφαλίζει ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ για τα ακίνητα

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο κρίσιμο πρόβλημα της στέγασης και ιδίως των νέων ανθρώπων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα από το βήμα της 86ης ΔΕΘ για φθηνότερα σπίτια αλλά και ενοίκια. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα "τρέξει" πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με ενίσχυση μέχρι €20.000 για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση €3.000 και χαμηλότοκο δάνειο έως €7.000 ευρώ, ενώ ανακοίνωσε κίνητρο έως €10.000 για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. 

«Θεσμοθετείται η "κοινωνική αντιπαροχή" όπου το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Επιπλέον ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Εστία 2» όπου το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες. 

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής για τις οποίες τρέχουν ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες.