Τα "πράσινα" γραφεία στο Λονδίνο είναι πάνω από 25% πιο ακριβά
Τα "πράσινα" γραφεία στο Λονδίνο είναι πάνω από 25% πιο ακριβά

Τα "πράσινα" γραφεία στο Λονδίνο είναι πάνω από 25% πιο ακριβά

Σε δυο κατηγορίες κινείται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.01.2023

Το 1/5 των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου έχουν δεσμευτεί να φτάσουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με ανάλυση της Μονάδας Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκπομπών προέρχεται από τον χώρο εργασίας.

Η ζήτηση για βιώσιμα γραφεία είναι υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι και οι τιμές είναι επίσης. Στην πραγματικότητα, σήμερα υπάρχει μια διαφορά που αγγίζει το 26% στις τιμές πώλησης μεταξύ των κτιρίων του Λονδίνου με αξιολογήσεις βιωσιμότητας από οργανισμούς όπως η BREEAM και η LEED και εκείνων που δεν έχουν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας MSCI.

Αυτό είναι γνωστό ως «green premium». Από την άλλη πλευρά, τα λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον, συνήθως παλαιότερα, κτίρια έχουν τo λεγόμενo «brown discount». Αυτό φαίνεται να αφήνει τους υπεύθυνους των εταιρειών και τους επενδυτές με μια απλή επιλογή μεταξύ χαμηλότερων γενικών εξόδων και χαμηλότερων εκπομπών και αυξημένου αρχικού κόστους.

Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι μια απλή ιστορία καθώς η εύρεση τέτοιων χώρων μπορεί να είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Υπάρχει περιορισμένο διαθέσιμο τέτοιο προϊόν  και η σπανιότητα αυτή ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Ακόμη όμως και με το αυξημένο κόστος, η πλειονότητα των εταιρειών είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε έναν πράσινο χώρο εργασίας, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα JLL Future of Work Survey 2022. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 74% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, από εκπροσώπους 1.095 εταιρείων ακίνητης περιουσίας και κατασκευαστές σε 13 χώρες, «είναι πιθανό να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για τα πράσινα κριτήρια», με το 56% να δηλώνει οτι περιλαμβάνεται στους άμεσους σχεδιασμούς μέχρι το 2025.