Τα "πράσινα" κτίρια χρειάζονται "πράσινα" δίκτυα για να αποδώσουν
Τα "πράσινα" κτίρια χρειάζονται "πράσινα" δίκτυα για να αποδώσουν

Τα "πράσινα" κτίρια χρειάζονται "πράσινα" δίκτυα για να αποδώσουν

Οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι επενδύσεις για απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Share Copy Link
Βάλια Πολίτη
04.11.2024

Σε σημείο καμπής ο κλάδος των ακινήτων, με τις συνθήκες της αγοράς να αναγκάζουν ιδιοκτήτες και ενοίκους να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του κόστους, όπου αυτό είναι δυνατό ενώ οι εταιρικές δεσμεύσεις και οι ρυθμιστικές πιέσεις αφήνουν ελάχιστα έως καθόλου περιθώρια στους ιδιοκτήτες κτιρίων να αγνοήσουν τις παγκόσμιες απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών.

Στα καλά νέα οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την όλη διαδικασία.

Το δυναμικό τοπίο στο δομημένο περιβάλλον εξετάζει η JLL, μέσα από την ανάλυση δεδομένων απόδοσης ενέργειας και εκπομπών από 46.600 κτίρια σε 14 παγκόσμιες πόλεις και σε 11 τομείς, με στόχο να τονίσει την οικονομική ευκαιρία που υπάρχει στη βελτίωση της απόδοσης ενός κτιρίου στην τρέχουσα συγκυρία. Τα υπό εξέταση κτίρια αντιπροσωπεύουν 550 εκατ. τ.μ. και συνολικά 120.700 GWh ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, ποσό που αντιστοιχεί στην  τροφοδότηση 11,5 εκατ. σπιτιών για ένα χρόνο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν στόχο να μειώσουν τις λειτουργικές εκπομπές – κάτι που αφορά τους μισθωμένους χώρους τους. Από την άλλη πλευρά οι χρήστες αναζητούν όλο και περισσότερο χώρους ευθυγραμμισμένους με τους δικούς τους εταιρικούς στόχους. Ως αποτέλεσμα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, το οικονομικό όφελος αποτελεί ακόμη πιο ισχυρό κίνητρο για επενδυτές και εταιρικούς ενοικιαστές, από την απλή μειώσεις των εκπομπών.


Τα οικονομικά οφέλη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας – από τη θεώρηση της ενεργειακής απόδοσης, αν υπάρχει, στην αντίληψή της ως θεμελιώδους πηγής καθαρής ενέργειας και στρατηγικής εξοικονόμησης κόστους. Οι μικρές η μεσαίας έντασης επεμβάσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν μεταξύ 10% και 40% σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με τον τύπο της ιδιοκτησίας. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, καθώς επιτρέπει στους καταναλωτές να μετριάσουν τις προκλήσεις από την αστάθεια των τιμών της ενέργειας και να μειώσουν τον κίνδυνο παλαιότητας των δικτύων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2 παγκοσμίως. Σε επίπεδο κτιρίου, η χαμηλότερη ένταση χρήσης ενέργειας έχει μια άμεση γραμμική σχέση με χαμηλότερες εκπομπές σε όλες τις πόλεις της μελέτης της JLL. Ωστόσο, στη βελτίωση των εκπομπών των κτιρίων συμβάλλει και η συμμετοχή "καθαρών" ενεργειακών δικτύων που βασίζονται πολύ λιγότερο σε ορυκτά καύσιμα.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι τα νεότερα κτίρια είναι σημαντικά πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα παλαιότερα. Ενώ τα υποχρεωτικά πρότυπα, οι οικοδομικοί κώδικες και οι πιστοποιήσεις έχουν συμβάλει στη διασφάλιση κάποιου ελάχιστου επιπέδου απόδοσης σε όλα τα πρόσφατα κατασκευασμένα προϊόντα, λίγες αγορές όπως η Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις στην ένταση χρήσης ενέργειας σε νεότερα κτίρια. Η κατασκευή ενός ενεργειακώς αποδοτικού νέου κτιρίου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι πράγματι ένα συγκριτικά πολύ πιο εύκολη υπόθεση από την επίτευξη σημαντικών μειώσεων ενέργειας και εκπομπών σε ένα υπάρχον κτίριο. Ωστόσο, και τα δύο πρέπει να γίνουν για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Screenshot 2024-10-23 134729.png

Τα καλά νέα είναι ότι, για τα κτίρια, υπάρχουν ήδη μέτρα και τεχνολογικές λύσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης που είναι διαθέσιμες για ανάπτυξη σήμερα. Επιπλέον, αυτές οι βελτιώσεις συχνά χρησιμεύουν και για τη βελτίωση των επιπέδων άνεσης για τους ενοίκους του κτιρίου. Αυτός ο συνδυασμός χαμηλότερου κόστους, μειωμένων εκπομπών και καλύτερης εμπειρίας χρήστη κάνει τα περιουσιακά στοιχεία πιο ελκυστικά για τους σημερινούς κατοίκους.

Τα οικονομικά οφέλη της χρήσης ηλεκτρικών συστημάτων

Όσον αφορά τα κτίρια – καθώς και τις μεταφορές – η καθαρή μηδενική μετάβαση σημαίνει μετάβαση προς την ηλεκτροδότηση. Οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας έχουν αποδειχθεί μια αποτελεσματική λύση για την αποτελεσματική ηλεκτροδότηση, χάρη στο κόστος λειτουργίας, εξοπλισμού και εγκατάστασης που είναι ανταγωνιστικό σε πολλές αγορές. Τα σημερινά μοντέλα είναι 1,5 έως 3 φορές πιο αποδοτικά από τη θερμότητα με ηλεκτρική αντίσταση και έως και 4,5 φορές πιο αποδοτικά από τους συμβατικούς λέβητες αερίου. 

Στις εννέα αγορές με διαθέσιμα δεδομένα εισροής ενέργειας, η Ουάσιγκτον, η D.C. και το Σιάτλ έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο πλήρως ηλεκτροδοτημένων κτιρίων με 51% και 44% αντίστοιχα. Όλες οι άλλες αγορές έχουν λιγότερο από 30%. Ωστόσο, δεν είναι όλη η ηλεκτροδότηση ίση και μέχρι σήμερα, η ηλεκτροδότηση γινόταν συνήθως μέσω θέρμανσης με ηλεκτρική αντίσταση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση. Επιπλέον, τα περισσότερα δίκτυα κοινής ωφέλειας εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Κατά συνέπεια, η σχέση μεταξύ χαμηλότερων εκπομπών και ηλεκτροδότησης σήμερα είναι πολύ λιγότερο εμφανής (σε σύγκριση με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και την ενεργειακή απόδοση). 

Screenshot 2024-10-24 093443.png


Τα οικονομικά οφέλη των στρατηγικών καθαρής ενέργειας

Καθώς περισσότερες περιοχές χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια, αυτή γίνεται η πιο οικονομική επιλογή καυσίμου, καθώς σύμφωνα με τον ΔΟΕ τα σύγχρονα ηλιακά πάνελ παράγουν τη φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας στην ανθρώπινη ιστορία.

Στην Ευρώπη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει η φθηνότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ενέργειας από ηλιακή ενέργεια είναι τώρα 10 φορές φθηνότερη από ό,τι το αέριο ορυκτών καυσίμων. Εντός της ΕΕ, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι εξοικονόμησαν €100 δισ. κατά την περίοδο 2021-2023 ως άμεσο αποτέλεσμα της νέας εγκατάστασης ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής ισχύος, μετά την εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η παγκόσμια μετάβαση των δικτύων κοινής ωφέλειας προς την ενέργεια χωρίς άνθρακα είναι κρίσιμη, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση για την εξασφάλιση καθαρών πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερα οι χρήστες μεγάλης κλίμακας και έντασης ενέργειας ενδέχεται να μην έχουν τοπικά δίκτυα ικανά να υποστηρίξουν μια πλήρως ηλεκτρική επιλογή από τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Θα απαιτήσουν πιο ολοκληρωμένες ενεργειακές στρατηγικές που περιλαμβάνουν επιτόπου παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, εάν είναι εφικτό, και έξυπνες στρατηγικές προμηθειών μέσω μηχανισμών όπως οι συμβάσεις εικονικής αγοράς ενέργειας (VPPA).

Σημειωτέων, οι επιτόπου παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας δεν θα είναι εφικτή για όλους τους τύπους ακινήτων, ειδικά για εκείνα που βρίσκονται σε πυκνές αστικές περιοχές. Οι ολοκληρωμένες ενεργειακές στρατηγικές που περιλαμβάνουν VPPA θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ανανεώσιμης ενέργειας σε κλίμακα. 

Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση σε καθαρά μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι πολλές και περίπλοκες. Ωστόσο, εάν σχεδιαστεί προσεκτικά, η μετάβαση μπορεί να παρουσιάσει μια ευκαιρία στην αγορά για τους ενοίκους, τους ιδιοκτήτες, τους κατασκευαστές και τους επενδυτές στην ακίνητη περιουσία να δημιουργήσουν ένα ισχυρό οικονομικό πλεονέκτημα. Όσοι βάζουν σε προτεραιότητα την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών στρατηγικών με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και την ηλεκτροδότηση, παράλληλα με την ευελιξία της ζήτησης και την στοχευμένη προμήθεια καθαρής ενέργειας, θα κερδίσουν περισσότερα.


Πηγή: JLL