Στην ανάλυση του ο Pelzman αναφέρεται ότι ήδη από το 2022, το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα ήταν 45%, το 53% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, σε σύγκριση με το περίπου 13% των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία κατά την διαρκεια του πολέμου και σύμφωνα με εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάρτιο του 2024, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα ήταν άστεγοι και σε πλήρη ένδεια. Επιπλέον, το 62% των υπαρχόντων κτιρίων είχαν καταστραφεί σοβαρά και ήταν ακατοίκητα, όπως επίσης και το 90% των βασικών υποδομών.
Η πρόταση του ειδικού στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις και επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας για τη Μελέτη της Οικονομίας της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (CEESMENA) καθηγητή, βασίστηκε στο μοντέλο Build-Operate-Transfer (ΒΟΤ) —μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Με βάση αυτό το μοντέλο, οι ιδιωτικές εταιρείες δημιουργούν επενδυτικές εταιρικές σχέσεις με κυβερνητικούς οργανισμούς, αποκτώντας μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων κρατική γη από την κυβέρνηση για 50 έως 100 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ιδιωτικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου και μπορούν να συλλέγουν τέλη χρήσης υποδομών, πριν μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία ξανά στο δημόσιο. Ο Pelzman τονίζει ότι η Χαμάς δεν έχει κυριότητα γης στη Γάζα σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε και μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005.
Το σχέδιό του περιλαμβάνει:
1. Ενέργεια που θα παρέχεται εξ ολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια.
2. Ένα σύστημα ελαφρού σιδηροδρόμου που θα διασχίζει τη Γάζα.
3. Κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου, καθιστώντας τη Γάζα ενεργειακά ανεξάρτητη από το Ισραήλ. Για στέγαση, προβλέπει "κτίρια 30 ορόφων κινεζικού τύπου" στην ανατολική Γάζα, ενώ θα αναπτυχθούν εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες πολυτελείς ανέσεις κατά μήκος της δυτικής ακτής. Η μεσαία ζώνη θα χρησιμοποιηθεί για γεωργία και καλλιέργειες θερμοκηπίων.
Το σχέδιο του Pelzman εκτιμά ότι "το κόστος της ανακατασκευής της Γάζας σε μεγάλη κλίμακα θα κυμαίνεται από 1 έως 2 τρισ. δολάρια, με διάρκεια ολοκλήρωσης από 5 έως 10 χρόνια.
Έλεγχος του κράτους από ξένους μετόχους
Επιπλέον, ο Pelzman προτείνει η Γάζα να υιοθετήσει μια "ηλεκτρονική κυβέρνηση," χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για διακυβέρνηση. Ιδιαίτερα, "οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ κατοίκων και επιχειρήσεων θα πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου μέσω ενός διαδικτυακού δικτύου ανταλλαγής," αποφεύγοντας τη χρήση χαρτονομισμάτων, πιστωτικών καρτών ή ξένης βοήθειας.
Προτείνει επίσης ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα επικεντρώνεται στην αποριζοσπαστικοποίηση, το οποίο θα διαχειρίζεται από εμπειρογνώμονες διορισμένους από ξένους μετόχους, για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης εργατικής δύναμης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών προτείνεται να υιοθετήσουν τα εκπαιδευτικά μοντέλα των ΗΑΕ ή της Σαουδικής Αραβίας, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, με βάση τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις τους, βασισμένα στις σουνιτικές και σουφιτικές ισλαμικές διδασκαλίες.
Η ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης από τους "εταίρους" που θα είχαν κοινό συμφέρον να αποστρατιωτικοποιήσουν μόνιμα τη Γάζα