Τα σχέδια της ΑΒΑΞ για την Volterra μετά το deal με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Τα σχέδια της ΑΒΑΞ για την Volterra μετά το deal με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Τα σχέδια της ΑΒΑΞ για την Volterra μετά το deal με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Κέρδη €40 εκατ. αποκομίζει η AVAX από την πώληση των ΑΠΕ της Volterra
RE+D magazine
14.06.2022

"Με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος των μετόχων του, ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει ως πάγια τακτική την αποεπένδυση με ελκυστικές αποτιμήσεις από ώριμες δραστηριότητες και την επανεπένδυση σε νέες δραστηριότητες με αντίστοιχες αποδόσεις (όπως ενδεικτικά ευκαιρίες ΣΔΙΤ / Παραχωρήσεις στις οποίες ο Όμιλος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το προσεχές διάστημα)" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος AVAX ύστερα από την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra στην ΔΕΗ.

Οπως λέει στην ανακοίνωσή της "από τη πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra, ο Όμιλος θα έχει κέρδη περίπου €40 εκατ. μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η Volterra συνεχίζει ακάθεκτη την περαιτέρω πορεία της σε όλο το ενεργειακό φάσμα. Συγκεκριμένα, συνεχίζει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου περίπου 100MW, το οποίο αποτελείται από έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) αλλά και έργα αποθήκευσης ενέργειας (αυτόνομα συστήματα και υβριδικά), σε άδειες παραγωγής και άλλα αδειοδοτικά στάδια. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε άλλα ενεργειακά project όπως η ηλεκτροκίνηση με ανάπτυξη δίκτυο φορτιστών σε διάφορες επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας (ESCO).

Τέλος, η Volterra συνεχίζει την εμπορική της δραστηριότητα τόσο στον τομέα της λιανικής, όσο και στον τομέα της χονδρικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης της δραστηριότητας της μέσω τη σύναψης συμβολαίων PPAs".

Yπενθυμίζεται οτι την περασμένη βδομάδα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αγόρασε χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της εταιρείας Volterra (θυγατρική του ομίλου ΑΒΑΞ). 

Το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικής ισχύος 112 MW. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος κατά 45% από το 2019, το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ, η οποία κατέχει ένα σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης ύψους €133 εκατομμυρίων.

Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.