Τα σχέδια της πρώτης πόλης με εθελοντές εργαζόμενους
Τα σχέδια της πρώτης πόλης με εθελοντές εργαζόμενους

Τα σχέδια της πρώτης πόλης με εθελοντές εργαζόμενους

Η πόλη θα δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mohammed bin Salman.
Βάλια Πολίτη
15.03.2022

Το Ίδρυμα Mohammed bin Salman αποκάλυψε λεπτομέρειες του γενικού σχεδίου της πόλης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Σαουδική Αραβία, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Η πόλη θα είναι η πρώτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη του μη κερδοσκοπικού τομέα παγκοσμίως, να γίνει θερμοκοιτίδα για ομάδες νέων και εθελοντών, καθώς και να προσελκύσει τοπικούς και διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Οι αεροφωτογραφίες απεικονίζουν τα όρια της μη κερδοσκοπικής πόλης του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, η οποία φέρει το όνομα του ευεργέτη της, και θα καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 3,4 τ.χλμ. στο δυτικό Ριάντ.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης, η περιοχή, η οποία παραχωρήθηκε από τον Σαουδάραβα διάδοχο, έχει αναπτυχθεί οικονομικά υπό την αιγίδα του από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής της.

Εκτιμάται ότι οι εμπορικές περιοχές του έργου θα καλύπτουν περισσότερα από 306.000 τ.μ., με το εκτιμώμενο εργατικό δυναμικό να φτάνει περίπου τα 20.000. Περίπου 99.000 τ.μ. έχουν διατεθεί για καταστήματα λιανικής, διασκέδασης και εστίασης. Επιπλέον, το masterplan περιλαμβάνει κατοικημένες περιοχές με προβλέψεις για 500 βίλες, καθώς και 6.000 διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρίγκιπα, η πόλη θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Ιδρύματος  Mohammed bin Salman, αναφορικά με την υποστήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και την εξειδίκευση των μελλοντικών ηγετών, μέσα από τη συμπερίληψη της μη κερδοσκοπικής εργασίας στη δομή της εσωτερικής της λειτουργίας, καθώς και αναφορικά με τις ευκαιρίες και τα προγράμματα κατάρτισης για νέους που θα προσφέρει.

Όπως δήλωσε ο διάδοχος: "Η μη κερδοσκοπική πόλη" θα φιλοξενήσει ακαδημίες, κολέγια, σχολεία, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα μουσείο επιστήμης, ένα δημιουργικό κέντρο που θα προσφέρει έναν χώρο για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες των καινοτόμων στις επιστήμες και την τεχνολογία νέας γενιάς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things και τη ρομποτική.

Επιπλέον, η πόλη θα διαθέτει ακαδημία τεχνών και γκαλερί, θέατρο, ακαδημία μαγειρικής και ολοκληρωμένο συγκρότημα κατοικιών.

Η πόλη ακολουθεί μια ανθρωποκεντρική λογική, αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας προηγμένης ψηφιακής μητρόπολης, σχεδιασμένη να είναι βιώσιμη και φιλική προς τους πεζούς. Πάνω από το 44% της συνολικής έκτασης του έργου θα αφιερωθεί σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου.