Τα σύρματα της Μήλου επισκέφτηκαν φοιτητές Αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ και την Ευρώπη
Τα σύρματα της Μήλου επισκέφτηκαν φοιτητές Αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ και την Ευρώπη

Τα σύρματα της Μήλου επισκέφτηκαν φοιτητές Αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ και την Ευρώπη

RE+D magazine
27.03.2023

Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μήλο, η οποία διοργανώθηκε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σπουδαστές και διδάσκοντες από τέσσερα ακόμα πολυτεχνεία της Ευρώπης, το Πόρτο, τη Βαλένσια, τη Μπολώνια και το Ζάγκρεμπ, επισκέφθηκαν τοποθεσίες αρχιτεκτονικού και τοπιακού ενδιαφέροντος και μελέτησαν τους οικισμούς στον Φυροπόταμο, τα Μανδράκια, στην Σκινωπή και το Κλήμα οικισμοί όπου υπάρχουν τα περίφημα "σύρματα" παραδοσιακά υπόσκαφα σκαμμένα στους ηφαιστειακούς τόφφους (ηφαιστειογενή πετρώματα) όπου οι ψαράδες φύλασαν τις βάρκες τους. Τα "σύρματα"  αποτελούν, χαρακτηριστικά κτίσματα της Κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα από αυτά έχουν δύο ορόφους ενώ χωρίζονται σε δύο διαφορετικά αλλά ενωμένα τμήματα. Στο μπροστινό μέρος της χτισμένης πρόσοψης και στο πίσω τμήμα σκαμμένο στα ηφαιστειακά πετρώματα το οποίο ήταν σαν αποθήκη για τα διάφορα εργαλεία -τόσο για την αλιεία , όσο και για την επισκευή των σκαφών – αλλά και είδη πρώτης ανάγκης των ψαράδων.  Ο όροφος πάνω από τα σύρματα, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούσε την κατοικία των βαρκάρηδων.

Το θέμα του εργαστηρίου αρχιτεκτονικής ήταν «Σχεδιάζοντας με το Τοπίο». Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά δεδομένα για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα προχωρήσουν σε προτάσεις σύγχρονης κατοίκησης και πρόσληψης του τόπου.

πηγή: milosvoice.gr