Τα τρία σενάρια για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου
Τα τρία σενάρια για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου

Τα τρία σενάρια για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου

Το μέλλον των τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης "Banking in 2035: three possible futures" που πραγματοποιήθηκε από το Econbomist Impact με τη στήριξη της SAS.
RE+D magazine
16.11.2022

Σε ένα περιβάλλον με συνεχείς ανατροπές, τα τραπεζικά στελέχη εξετάζουν διεξοδικά τον εξελισσόμενο ρόλο του κλάδου τους στην πιο ανταγωνιστική αγορά που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον και πώς μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έρχονται για να εξασφαλίσουν καλύτερες προοπτικές, τόσο για τον κλάδο, όσο και για τον κόσμο συνολικά; Αυτό είναι το επίκεντρο της νέας μελέτης για το μέλλον των τραπεζών, Banking in 2035: three possible futures, που πραγματοποιήθηκε από το Economist Impact, με την στήριξη της SAS, της κορυφαίας εταιρείας AI και analytics.

Το πρώτο κομμάτι μιας μελέτης που χωρίζεται σε δυο μέρη, παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το τραπεζικό τοπίο του 2035. 


1ο Σενάριο: Μπορούν οι μετασχηματισμένες τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού;

Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα αξιοπιστίας και φήμης. Στην πραγματικότητα, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των τομέων με τη μικρότερη εμπιστοσύνη, εμπνέοντας σήμερα εμπιστοσύνη σε μόλις λίγο πάνω από το μισό (54%) του κοινού, σύμφωνα με το Edelman Trust Barometer του 2022.

Το 1ο Σενάριο προβλέπει έναν κόσμο όπου οι τράπεζες αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να αποκαταστήσουν την εικόνα τους. Οι τράπεζες θα έχουν ενισχύσει τα εργαλεία data privacy και κυβερνοασφάλειας και θα προασπίζονται τη θέσπιση κανονιστικών ρυθμίσεων με επίκεντρο τον καταναλωτή. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η προστασία των καταναλωτών ενισχύουν την εμπιστοσύνη του κοινού, τροφοδοτώντας την ανοικτή τραπεζική και τις συνεργασίες που φέρνουν νέα προσοδοφόρα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ενοποιούν απρόσκοπτα κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής των πελατών σε μια εξατομικευμένη και ευέλικτη εμπειρία..


2ο Σενάριο: Θα μπορούσαν οι τράπεζες να ενισχύσουν την συλλογική δράση του κλάδου για την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουν την πράσινη μετάβαση;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιας συνεργασίας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι σημερινές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπολείπονται κατά πολύ των όσων απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5°C, πάνω δηλαδή από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτεί γρήγορη και αποφασιστική δράση.

Το 2ο Σενάριο προβλέπει ότι το 2035 θα δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινότητα δεσμευμένη να δρα πάντα προς όφελος του κλίματος, όπου η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε όλους τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών. Οι πόλεις θα έχουν επανασχεδιαστεί με στόχο την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και την κλιματική ανθεκτικότητα. Οι οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πράσινες τεχνολογίες θα επικρατήσουν.


3ο Σενάριο: Πώς θα αποδίδουν οι τράπεζες σε έναν γεωπολιτικά κατακερματισμένο κόσμο;

Ακόμα και αν ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις επιπτώσεις της COVID-19, οι αβεβαιότητες  της οικονομίας και των αγορών είναι πολλές. Τα κατάλοιπα της πανδημίας έχουν μεγεθύνει τις εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων, ενώ επιβαρύνουν υπερβολικά τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι πληθυσμοί των οποίων υφίστανται τεράστιες συνέπειες.

Το 3ο Σενάριο, περιγράφει μια γεωπολιτικά κατακερματισμένη παγκόσμια σκηνή το 2035, με αγώνα για την επικράτηση διαφορετικών συμφερόντων και μείωση της συνεργασίας ανάμεσα στους παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς. Διμερείς και περιφερειακές συμφωνίες θα έχουν αντικαταστήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει διαταραχθεί από τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών των ανταγωνιστών και την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων.