Τα υψηλά κόστη "φρενάρουν" τον κατασκευαστικό κλάδο στην Τουρκία
Τα υψηλά κόστη "φρενάρουν" τον κατασκευαστικό κλάδο στην Τουρκία

Τα υψηλά κόστη "φρενάρουν" τον κατασκευαστικό κλάδο στην Τουρκία

Τα οικόπεδα κοστίζουν τουλάχιστον 2 με 3 εκατ. τουρκικές λίρες ανάλογα με την τοποθεσία λένε οι Εργολάβοι.
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.09.2023

Μεγάλο εμπόδιο στην έναρξη και ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων στην Τουρκία αποτελεί η ραγδαία άνοδος στα κόστη ανέφερε πρόσφατα σύμφωνα με την Hürriyet ο Tahir Tellioğlu, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργολάβων (IMKON).

Οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να χτίσουν αρκετά σπίτια λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το κόστος, είπε ο ίδιος, καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα που πιέζουν τον κλάδο. Τα οικιστικά έργα μειώθηκαν κατά 650.000 σε 700.000 τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Tellioğlu.

«Ο κατασκευαστικός τομέας παλεύει με το αυξανόμενο κόστος για περίπου δύο χρόνια... Τα οικόπεδα κοστίζουν τουλάχιστον 2 έως 3 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ανάλογα με την τοποθεσία», είπε σε δήλωση.
Υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών των βασικών δομικών υλικών, όπως το τσιμέντο και το γυαλί, ήταν πολύ πάνω από τις αυξήσεις στις εισροές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

«Δεν υπάρχει αρκετή γη για την ανάπτυξη έργων. Το υψηλότερο κόστος και άλλοι παράγοντες έχουν προκαλέσει την άνοδο των τιμών και των ενοικίων των ακινήτων». Ο Tellioğlu πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 900.000 σπίτια πρέπει να χτίζονται κάθε χρόνο για να καλυφθεί η ζήτηση, αλλά η προσφορά έχει μειωθεί, γεγονός που καθιστά τα σπίτια απρόσιτα για ομάδες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.