Ταμείο Ανάκαμψης: Η πρώτη χρηματοδότηση επένδυσης σε netmetering
Ταμείο Ανάκαμψης: Η πρώτη χρηματοδότηση επένδυσης σε netmetering

Ταμείο Ανάκαμψης: Η πρώτη χρηματοδότηση επένδυσης σε netmetering

Από φωτοβολταϊκά θα καλυφθεί το 30% της συνολικής ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε.
RE+D magazine
02.08.2022

Στη χρηματοδότηση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε (My market, METRO Cash & Carry), για την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 25MW, σε εγκαταστάσεις της ανά την ελληνική επικράτεια, υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (netmetering) προχώρησε η Alpha Bank.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται η συνολική ετήσια ενεργειακή κατανάλωση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε. να καλυφθεί κατά 30% από αυτές τις ιδιόκτητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η χρηματοδότηση, ύψους €12,6 εκατ., που είναι μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους €17,1 εκατ., εμπίπτει στον πυλώνα «πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (€6,3 εκατ.), 30% μέσω δανείου της Τράπεζας (€3,8 εκατ.) και κατά 20% μέσω ιδίας συμμετοχής. Η εν λόγω συναλλαγή, καλύπτει το 74% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 26% καλύπτεται από διακριτή συναλλαγή με τη συμμετοχή της Eurobank.

Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα, από τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της METRO Α.Ε.Β.Ε., κ. Μανώλη Καρυδάκη.