Τελεσίγραφο από το ΣτΕ για το ξενοδοχείο της Coco-Mat στην Ακρόπολη
Τελεσίγραφο από το ΣτΕ για το ξενοδοχείο της Coco-Mat στην Ακρόπολη

Τελεσίγραφο από το ΣτΕ για το ξενοδοχείο της Coco-Mat στην Ακρόπολη

RE+D magazine
21.11.2022

Προθεσμία τριών μηνών έδωσε στο δήμο Αθηναίων, το ΣτΕ προκειμένου να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, να χαρακτηρίσει ως αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, και να μεριμνήσει για την κατεδάφισή τους σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Το ακίνητο συνολικής επιφανείας 2.672 τ.μ. ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ ( ιδιοκτησίας κατά 100% της οικογένειας Ευμορφίδη που είναι και η βασική μέτοχος της Coco Mat) και αποκτήθηκε από την Εταιρεία το 2016.

Η ιστορία με το ξενοδοχείο, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ξεκινά το 2012 με την «πρώτη πράξη λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (σ.σ. του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα), η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο και έλεγε ότι τα τελικά σχέδια θα έπρεπε να επανελεγχθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Αυτό δεν έγινε. 

Το 2016 δόθηκε έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου το οποίο εφάρμοσε τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό ως προς τα προβλεπόμενα ύψη. 

Το 2018 γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του, με την υπόθεση να οδηγείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ με απόφαση του το Απρίλιο του 2020 ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει είτε για μηχανήματα είτε απολήξεις για πέργκολες κλπ. Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν».