Τριπλάσιες οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα από τη Στοκχόλμη
Τριπλάσιες οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα από τη Στοκχόλμη

Τριπλάσιες οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα από τη Στοκχόλμη

Γιατί τα ακίνητα στην χώρα μας ακριβαίνουν ενώ σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις οι τιμές υποχωρούν σύμφωνα με το Bloomberg.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.11.2023

Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο ακριβές αγορές κατοικιών της Ευρώπης, με διαμερίσματα σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή που κοστίζουν σήμερα όσο σε ορισμένες από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές πόλεις και πολυτελείς κατασκευές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από τη Στοκχόλμη την ώρα που τα αντίστοιχα νούμερα στο Παρίσι υποχωρούν.

Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στη μακρά, αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είναι "παγιδευμένα" στα νομικά τμήματα των τραπεζών και servicers ενώ άλλα απλά λόγω κόστους παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην αγορά ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το "τέλος εποχής" του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης φαίνεται πως είναι ο κοινός παρανομαστής στις περισσότερες πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση στα τελευταία μηνιαία μεγέθη τους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker αυξάνεται, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να σημειώνουν αυξήσεις άνω του 3%.

Η δεκαετής οικονομική κρίση της Ελλάδας άφησε τους δανειστές με €107 δισ. χρέος το 2016. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά με πολλά που υποστηρίζονται από ακίνητα, αυτές οι εξασφαλίσεις έχουν παγιδευτεί στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνιών πληρωμής με τους οφειλέτες. Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στους πλειστηριασμούς, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά στο μεταξύ.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», είπε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

Εκτός από την έλλειψη, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους περισσότερη δύναμη δαπανών. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση εφέτος και η κατά κεφαλήν παραγωγή φαίνεται να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009 άνω των €21.000 το 2023 (μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των €16.200 κατά την διάρκεια της κρίσης). Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι - μια παλιά βιομηχανική περιοχή κοντά την Αθήνα - σε μια περιζήτητη γειτονιά. Με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη (μουσείο και εκθεσιακό χώρο).

Σε άλλα μέρη της Αττικής, όπως τα Νότια προάστια πολυτελή συγκροτήματα βρίσκονται στα... σκαριά με σκοπό να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Με "φόντο" τις εργασίες στη μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού ύψους €8 δισ. που έχουν ήδη ξεκινήσει οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται στα ύψη.