Το όνομα THE ILISIAN, εμπνευσμένο από τον ιστορικό ποταμό Ιλισό καθώς και από τη γειτονιά των Ιλισίων, εκφράζει την διαχρονικά άρρηκτη σχέση του νέου προορισμού με την Αθήνα, τα Ιλίσια, και τους κατοίκους της περιοχής
Το νέο συγκρότημα συνολικής επιφανείας 65.000 τμ περιλαμβάνει το 5* ξενοδοχείο Conrad Athens που αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα με 278 δωμάτια και σουίτες με θέα στην πόλη, καθώς και μία mega suite 400τ.μ. Περιλαμβάνει επίσης 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.
Στο THE ILISIAN θα υπάρχουν επίσης λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, καταστήματα, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και χώροι άθλησης και ευεξίας.
Ο σχεδιασμός του THE ILISIAN βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης, με στόχο την επίτευξη πιστοποίησης LEED Gold.
Η εικαστική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του THE ILISIAN διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις προσόψεις που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης.
Την αρχιτεκτονική μελέτη και τον συνολικό μελετητικό συντονισμό του έργου ανέλαβε το γραφείο AETER Architects, στις στατικές μελέτες συνεργάστηκαν οι εταιρείες: ΣΤΑΤΙΚΗ - Σύμβουλοι Στατικών Μελετών, Φ. Τσούλος & Συνεργάτες, Ελληνική Μελετητική και Retech και στις Η/Μ μελέτες η Σκέμμα Μηχανική. Στον εσωτερικό σχεδιασμό συνεργάστηκαν διεθνή και ελληνικά γραφεία: AvroKO, Tristan Auer, Yabu Pushelberg, First Within, SBR studio, Mare Studio, ID-Lab και Βάνα Κριμνιώτη. Τον σχεδιασμό φωτισμού έχουν αναλάβει η Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες και οι Delta-Theta, την αρχιτεκτονική τοπίου το γραφείο Simon Rackham Landscape Architects, τη μελέτη εστίασης η εταιρεία Xenex, την οπτικοακουστική μελέτη η εταιρεία T&A, την ακουστική ο G. Schubert και η DCarbon τη μελέτη για την πιστοποίηση LEED Gold.
Το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία στην Αθήνα, οικοδομήθηκε την περίοδο μεταξύ 1958-1963, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη. Με την ανέγερση του, σήμανε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας.
Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προστέθηκε μια νέα εξαώροφη πτέρυγα στο ξενοδοχείο προς την οδό Βεντήρη, έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλη. Το 2004 αποτέλεσε την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
Στις αρχές του 2019 το εμβληματικό ξενοδοχείο πέρασε στην ιδιοκτησία της ΤΕΜΕΣ. Η ιδιοκτήτρια του Costa Navarino απέκτησε το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. εξαγοράζοντας το μερίδιο της Dogus ενώ το 49% απέκτησε εταιρία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχος της ΤΕΜΕΣ.
Η συνολική επένδυση που πραγματοποιεί η ΤΕΜΕΣ θα ξεπεράσει τα €340 εκ. μαζί με την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτιρίου. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η συνολική επίδραση του THE ILISIAN στην οικονομία, μέχρι και την πρώτη 5ετία λειτουργίας του, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, θα ξεπεράσει το €1,25 δις.