Θετικά αποτελέσματα προβλέπει για το 2023 λόγω αυξημένης κίνησης η Fraport
Θετικά αποτελέσματα προβλέπει για το 2023 λόγω αυξημένης κίνησης η Fraport

Θετικά αποτελέσματα προβλέπει για το 2023 λόγω αυξημένης κίνησης η Fraport

RE+D magazine
08.08.2023

Το ανώτατο εύρος των προβλέψεών της για το σύνολο του 2023 αναμένεται να πιάσουν τα έσοδα της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων Fraport εξαιτίας της ανόδου της ταξιδιωτικής κίνησης.

Ειδικότερα, ο γερμανικός όμιλος, που διαχειρίζεται 28 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο εκτιμά ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φτάσουν στο ανώτερο μισό του προβλεπόμενου εύρους των €1,04-1,20 δισ. (1,14-1,32 δισ. $) εφέτος.

Τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν επίσης στο ανώτερο όριο του προβλεπόμενου εύρους €300-420 εκατ. προβλέπει.

«Βλέπουμε σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης επιβατών σε όλο το χαρτοφυλάκιο των αεροδρομίων μας παγκοσμίως», δήλωσε ο CEO Stefan Schulte, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος αναμένει περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια του έτους.

Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής, η οποία ανέβασε τις τιμές των εισιτηρίων και ενίσχυσε τα κέρδη για τις αεροπορικές εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων μετά τη λήξη των περιορισμών της πανδημίας πέρυσι, δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης παρά τη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Fraport ενισχύθηκαν από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του αριθμού των επιβατών στο παγκόσμιο δίκτυο αεροδρομίων της.

Η κίνηση στην έδρα της στη Φρανκφούρτη αυξήθηκε κατά 29,1% τους πρώτους έξι μήνες του 2023, φτάνοντας περίπου το 87% της κίνησης του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ευρωπαϊκή κίνηση επωφελήθηκε από την έντονη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής σε προορισμούς με ζεστές καιρικές συνθήκες και τη βελτίωση των επαγγελματικών ταξιδιών το πρώτο εξάμηνο, είπε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι αναμένει τον αριθμό των επιβατών στα αεροδρόμια του ομίλου της κοντά στα επίπεδα του 2019 φέτος.

Μεταξύ του διεθνούς χαρτοφυλακίου αεροδρομίων της Fraport, τα αεροδρόμιά της στην Ελλάδα επωφελήθηκαν περισσότερο από τη ζήτηση διακοπών το πρώτο εξάμηνο.

Τα έσοδα δεύτερου τριμήνου της Fraport ήταν 1,04 δισ. ευρώ, 6% πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που καταγράφει η JP Morgan, ενώ τα τριμηνιαία EBITDA υποχώρησε στα 323 εκατ. ευρώ, 4% κάτω από τις προβλέψεις.

Η τιμή της μετοχής της Fraport καταγράφει άνοδο περίπου 7,1%, στην καλύτερη μέρα της από τον Μάρτιο του 2022.