"Θετικές" από "Σταθερές" οι προοπτικές της Αλβανίας σύμφωνα με τον S&P
"Θετικές" από "Σταθερές" οι προοπτικές της Αλβανίας σύμφωνα με τον S&P

"Θετικές" από "Σταθερές" οι προοπτικές της Αλβανίας σύμφωνα με τον S&P

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 3% εφέτος από 4,9% πέρυσι.
RE+D magazine
26.09.2023

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης "Standard & Poor's" (S&P) αναθεώρησε τις προοπτικές της Αλβανίας σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πιστώσεις σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο "B+/B".

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας αναμένεται να μετριαστεί την περίοδο 2023-2024, αντανακλώντας την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση, πριν ανακάμψει προς το 4% μέχρι το 2026. 

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα δημοσιονομικά  ελλείμματα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν τεθεί υπό αναθεώρηση λόγω των ισχυρών εσόδων από τον τουρισμό.

Προβλέπει , επίσης,  ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Αλβανίας θα επιβραδυνθεί στο 3% φέτος από 4,9% το 2022, λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Ευρώπη.

Ωστόσο, μετά το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί προς το 4% έως το 2026, υποστηριζόμενη από την αυξημένη κατανάλωση που σχετίζεται με τον τουρισμό και τις ευνοϊκές παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η αξιολόγηση σημειώνει ότι τα κενά στις υποδομές, το σχετικά αδύναμο νομικό πλαίσιο, η διαφθορά και οι ακαμψίες της αγοράς εργασίας εξακολουθούν να εμποδίζουν την οικονομία της Αλβανίας.