Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια μετά την συμφωνία τραπεζών
Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια μετά την συμφωνία τραπεζών

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια μετά την συμφωνία τραπεζών

Παράταση κατά τρεις μήνες στην υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα
RE+D magazine
04.04.2023

Διεύρυνση κατά 30% των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των στεγαστικών δανείων μετά από συμφωνία των τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, παρατείνεται κατά τρεις μήνες η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Για την ακίνητη περιουσία, το πλαφόν αυξήθηκε στα 234.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ ενώ το συνολικό ύψος της κινητής περιουσίας αυξάνεται στις 27.000 ευρώ περίπου από 21.000 ευρώ. 

Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, η οποία καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών. 

Αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία που εξυπηρετούνται κανονικά μέχρι σήμερα από τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν βεβαίωση ευάλωτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.