Η μετά Smart Park εποχή για την REDS
Η μετά Smart Park εποχή για την REDS

Η μετά Smart Park εποχή για την REDS

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο των €350 εκατ. της εισηγμένης
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.11.2023

Επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα €350 εκατ. τρέχει η REDS η οποία μετά την πώληση του Smart Park στην TRADE ESTATES εστιάζει πλέον στο κτήμα Καμπά και στην έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Για το πρώτο έργο στην περιοχή της Κάντζας (Cambas Project) έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα πολεοδομικής έγκρισης της ΠΟΑΠΔ, επικαιροποιήθηκε το Βusiness Plan και το Master Plan και πλέον η Εταιρεία εξετάζει την εύρεση κεφαλαίων για την ανάπτυξη της εν λόγω αξιοποίησης της έκτασης. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών των έργων, που περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, μουσείο, εστίαση, mall, ένα μικρό ξενοδοχείο 40 κλινών και χώρους πολιτισμού, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τα 3 χρόνια.

Όσον αφορά στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, το Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκε η υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης.

Για την πραγματοποίηση της αγοράς, συστάθηκε Εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εισέφερε (σε είδος) το εν λόγω ακίνητο για τη διαμόρφωση του αρχικού μετοχικού της κεφαλαίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγινε με την αγορά των μετοχών της Εταιρείας (SPV) από την REDS. Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου, η REDS A.E. αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Ταυτοχρόνως, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες σύνταξης του Business Plan και του Master Plan οι οποίες βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Υπενθυμίζεται οτι τον περασμένο μήνα (10.10.2023) υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της REDS και της εταιρείας TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ του Oμίλου Fourlis, για την πώληση στην τελευταία του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το εμπορικό πάρκο Smart Park. 

Η αξία του ακίνητου έχει συμφωνηθεί σε €110 εκατ., ενώ μετά τις αναπροσαρμογές με βάση την καθαρή δανειακή θέση της ΓΥΑΛΟΥ, καθώς και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της εταιρίας, το κατ’ αρχήν καθαρό τίμημα που θα εισπράξει η REDS ανέρχεται σε €93 εκατ. Το ακριβές ποσόν του τιμήματος θα οριστικοποιηθεί κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής. 

Η REDS, στην παρούσα φάση, κατέχει όμορα του Smart Park οικόπεδα, επιφάνειας 100.000 τ.μ., για τα οποία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ‘βέλτιστης χρήσης’.