ΤΙΤΑΝ: Που "βλέπει" προοπτικές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο
ΤΙΤΑΝ: Που "βλέπει" προοπτικές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο

ΤΙΤΑΝ: Που "βλέπει" προοπτικές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο

Οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί υποστηρίζοντας τις υψηλές πωλήσεις
RE+D magazine
09.05.2024

Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπει το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό για το 2024 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εταιρεία πιθανές προκλήσεις συνεχίζουν να προκύπτουν από τον πληθωρισμό και από πιθανές αυξήσεις τιμών πρώτων υλών λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου €8 δισ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη καθώς και πολλά ακόμα έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την κερδοφορία μας στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύεται από την πρόοδο έργων που σχετίζονται με τους κλάδους κατοικίας και εμπορικών ακινήτων καθώς και με τον τουρισμό.

Επίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα οδοποιίας, γέφυρες, συγκοινωνίες και ύδρευση αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Τα επίπεδα των τιμών αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά αλλά και από τη συνεχιζόμενη δυναμική από τις προηγούμενες τιμολογιακές αυξήσεις.

Στην Τουρκία, μετά το πέρας των τοπικών εκλογών και την ανανεωμένη δέσμευση για διατήρηση της κλασσικής οικονομικής πολίτικής, οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια και με τα έργα ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό του 2023.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει επιδείξει οικονομική ανθεκτικότητα και το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται εν μέσω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια και η ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κλίμα επιφυλακτικότητας στην περιοχή.

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδών για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ το α' τρίμηνο

Με αύξηση στις πωλήσεις σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος ΤΙΤΑΝ άνοιξε η εφετινή χρονιά, φτάνοντας τα €623,7 εκατ., (αύξηση 6,1%) σε ένα τρίμηνο με αυξημένη ζήτηση σε όλα τα προϊόντα και σταθερά επίπεδα τιμών.

Οπως λέει η εταιρεία τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €109,8 εκατ., καταγράφοντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA. Ιδιαίτερα ενισχυμένα ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €52,4 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 18,4%.