Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Τι περιμένουν οι Έλληνες;
Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Τι περιμένουν οι Έλληνες;

Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Τι περιμένουν οι Έλληνες;

Ερευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό του blog iliaspapageorgiadis.com.
RE+D magazine
24.11.2023

Ως "παράλογη" χαρακτηρίζει την ραγδαία άνοδο των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σύμφωνα με την έρευνα «Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων. Τι περιμένουν οι Έλληνες» που διενήργησε η Opinion Poll για λογαριασμό του blog iliaspapageorgiadis.com.

Σε ποσοστό άνω του 30% οι ίδιοι αναμένουν να υπάρξει "κανονικό" αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά real estate για τους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 26% περίπου κάνει λόγο για "μεγάλο" ενδιαφέρον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η άνοδος του παραπάνω ποσοστού όσον αφορά στους επαγγελματίες του κλάδου και η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού για τους "αγοραστές" ακινήτων. 

Μεταξύ των αποτελεσμάτων που ξεχώρισαν είναι τα παρακάτω: 

Το 69,1% των ερωτηθέντων θεωρεί «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών των τελευταίων ετών, όμως την ίδια στιγμή το 71,7% περιμένει πως το επόμενο εξάμηνο οι τιμές θα ανέβουν λίγο ή πολύ και το 18,1% αναμένει να μείνουν σταθερές! Την ίδια ώρα το 56,7% βρίσκει θετικές τις μακροπρόθεσμες τάσεις των ακινήτων και μόλις το 48,7% θεωρεί πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού επηρεάζουν την αγορά. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι πιο «αμυντικοί» απέναντι στην αγορά φαίνεται να είναι οι... πωλητές ακινήτων, με το 47% εξ’ αυτών να περιμένουν μικρή άνοδο και περίπου το 25% να περιμένουν σταθερότητα στις τιμές. Την ίδια ώρα το 73,4% των αγοραστών αναμένουν μικρή (40,5%) ή μεγάλη (32,9%) άνοδο των τιμών.  

Το 60% των πολιτών περιμένει πως οι τιμές των παλιών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν λίγο ή πολύ (72,2% το περιμένει αυτό για τα ακίνητα που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα «Το Σπίτι μου»). Σε αυτό το σημείο ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης εξήγησε την πρώτη του διαφωνία με την αίσθηση της κοινής γνώμης: «Τα ακίνητα που αφορούσαν το πρόγραμμα αυτό κατέγραψαν πολύ μεγάλη άνοδο τιμών, χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος πέραν του πλεονεκτήματος της άτοκης δανειοδότησης. Με το πρόγραμμα να μη συνεχίζεται για το 2024 το λογικό είναι πως οι τιμές τους θα υποχωρήσουν σε σχέση με την 01.10.2023, από 10% ως και πάνω από 20%, ανάλογα με την περιοχή». 

Το 61,7% των πολιτών περιμένουν να συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων (54% οι πωλητές ακινήτων), την ώρα που το 40,9% ζητά μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων για να ανοίξουν τα 750.000 κλειστά σπίτια (42,4% οι ιδιοκτήτες). Το 33,7% προκρίνει την επιδότηση για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση (27,1% οι ιδιοκτήτες), το 15,6% ζητάει μέτρα για την καλύτερη προστασία του ιδιοκτήτη (22,4% οι ιδιοκτήτες) και το 5,3% ταχύτερη επίλυση διαφορών. 

Το 28,4% των πολιτών περιμένει ότι τα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB θα οδηγήσουν πολλούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά, ενώ το 47,7% περιμένει πως λίγοι ιδιοκτήτες θα το πράξουν. Σε αυτό το σημείο ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης διατύπωσε τη δεύτερη διαφωνία του με τις προσδοκίες των πολιτών: «Ελάχιστοι ως κανένας θα αποσύρουν τα ακίνητά τους, μιας και εξακολουθεί να συμφέρει τους ιδιοκτήτες η βραχυχρόνια ενοικίαση σε σχέση με τη μακροχρόνια, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».