Το Λονδίνο αγοράζει ακίνητα αξίας £300 εκατ. για άστεγους
Το Λονδίνο αγοράζει ακίνητα αξίας £300 εκατ. για άστεγους

Το Λονδίνο αγοράζει ακίνητα αξίας £300 εκατ. για άστεγους

Επιπλέον 60.000 Λονδρέζοι ενοικιαστές είναι πιθανό να μείνουν άστεγοι τα επόμενα έξι χρόνια εάν η κυβέρνηση "παγώσει" το τοπικό επίδομα στέγασης.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.11.2023

Οι δήμοι του Λονδίνου έχουν ξοδέψει περίπου £300 εκατ. από τις αρχές του 2017 για να αγοράσουν ακίνητα εκτός της περιοχής τους για άστεγους, ένδειξη των μεγάλων προβλημάτων που θέτουν τα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι τοπικές αρχές με περιορισμένα μετρητά έχουν αποκτήσει περισσότερα από 1.000 σπίτια καθώς τα αυξανόμενα ενοίκια σπρώχνουν περισσότερους Λονδρέζους σε χρεοκοπία και οι ιστορικές πολιτικές διαβρώνουν την προσφορά κατοικιών που έχουν να προσφέρουν τα δημοτικά συμβούλια. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg News η είδηση έρχεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η τότε υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman είπε ότι η χρήση σκηνών για όσους κοιμούνται στους δρόμους θα πρέπει να περιοριστεί, εξοργίζοντας τα μέλη του Κοινοβουλίου των Τόρις περιγράφοντας τη χρήση τους ως «επιλογή τρόπου ζωής». Ο Braverman απολύθηκε τη Δευτέρα μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων.

Σχεδόν 120 αρχηγοί συμβουλίων προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το κόστος αντιμετώπισης του κινδύνου έλλειψης στέγης τους ωθεί πιο κοντά στην πραγματική χρεοκοπία. Η αύξηση των ενοικίων σήμαινε ότι τα δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία ξόδεψαν £1,7 δισ. σε προσωρινή στέγαση για ευάλωτα νοικοκυριά σε ετήσια βάση έως τον Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 62% σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Shelter.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ακτιβιστές στον τομέα της στέγασης ζητούν από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak να αυξήσει τα επιδόματα στέγασης. Επιπλέον 60.000 Λονδρέζοι που νοικιάζουν ιδιόκτητα ακίνητα είναι πιθανό να μείνουν άστεγοι τα επόμενα έξι χρόνια εάν η κυβέρνηση "παγώσει" το επίδομα στέγασης, σύμφωνα με  ανάλυση που είδε τη δημοσιότητα.