Το μέλλον των πράσινων μισθώσεων
Το μέλλον των πράσινων μισθώσεων

Το μέλλον των πράσινων μισθώσεων

Πόσο ψηλά βάζουν τον πήχη οι ενοικιαστές στα ζητήματα ESG
Βάλια Πολίτη
16.01.2023

Τα "πράσινα" κτίρια, προτιμούν πλέον οι ένοικοι, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας των υπαλλήλων τους, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Σύμφωνα με τη Knight Frank, ένα κτίριο που πληροί κριτήρια βιωσιμότητας προσφέρει μειωμένα λειτουργικά κόστη, βελτιώνει την εμπορική εικόνα των εταιρειών, συμβάλει στην επίτευξη γενικότερων στόχων βιωσιμότητας, μειώνει τον κίνδυνο λειτουργικής παλαιότητας και διευκολύνει την πρόσβαση στην πράσινη χρηματοδότηση.  

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οι χρήστες επιζητούν να συνάψουν πράσινες μισθώσεις και δεσμεύσεις πράσινης απόδοσης με τους ιδιοκτήτες, με περαιτέρω σκοπό να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

Οι πράσινες μισθώσεις, ένα πλαίσιο μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών που προωθούν τη συνεργασία γύρω από περιβαλλοντικούς στόχους, αποτελούν μια πολυ δημοφιλή τάση στην Ασία-Ειρηνικό, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και στον υπόλοιπο κόσμο στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Jackie Cheung, Associate Director, ESG, της Knight Frank στην Κίνα, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο Χονγκ Κονγκ, όπου συχνά οι κατασκευαστές ορίζουν κανόνες σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ ενοίκων και ιδιοκτητών και επιβραβεύουν τους ενοικιαστές με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. 

Παράλληλα, στην ίδια περιοχή παρατηρείται οι ένοικοι να ζητούν προληπτικά από τους ιδιοκτήτες τους να συνυπογράψουν πράσινες μισθώσεις, που περιλαμβάνουν στόχους μείωσης των εκπομπών, αγορά ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων. 

Μειώνεται το ενδιαφέρον ενοικίασης πράσινων γραφείων 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Knight Frank το δεύτερο τρίμηνο του 2022, υπήρξε σημαντική μείωση του δείκτη που αποτυπώνει την αύξηση του αριθμού των βιώσιμα διαπιστευμένων κτιρίων στα χαρτοφυλάκια, ο οποίος είναι πλέον οριακά αρνητικός. 

Η πτώση παρατηρείται πιθανότατα επειδή βραχυπρόθεσμα οι ενοικιαστές έχουν βασική προτεραιότητα την αύξηση του χώρου, εφόσον αυτό είναι εφικτό, με αποτέλεσμα συχνά να επιλέγουν την προσαρμογή του τρέχοντος κτιρίου που χρησιμοποιούν, έναντι της ενοικίασης ενός νέου.  

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εαν αυτό αντιπροσωπεύει μια φθίνουσα εταιρική στάση γύρω από ζητήματα ESG ή απλώς μια βραχυπρόθεσμη αδυναμία συναλλαγής. 

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ένοικοι παραμένουν διστακτικοί και συνεχίζουν να υποεπενδύουν στο ESG, υπό τον φόβο του υψηλού κόστους που συνεπάγεται ή επειδή ανησυχούν για το πόσο απαιτητική μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία, οι πράσινες μισθώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν το προσεχές διάστημα και να αναβαθμιστούν, από μία συμφωνία που δεν έχει τίποτα δεσμευτικό για κανένα από τα δύο μέρη, σε ένα εργαλείο που θα περιλαμβάνει κίνητρα και ρήτρες εφαρμογής.