Αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου $300 δισ κρατικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.
Οι χώρες της G7 συζητούν πιθανή κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αν και ορισμένα μέλη της G7 εκφράζουν τις ανησυχίες τους, κυρίως για τον μηχανισμό που θα μπορούσε να γίνει αυτό και τον πιθανό αντίκτυπο.
"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να εμπλακούν πολλοί δικηγόροι. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις", είπε η Πένυ Πρίτσκερ, ειδική εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, σε μια επιτροπή. "Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα καταλήξει να είναι συλλογική. Είναι λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι πανάκεια. Υπάρχει πραγματική προσπάθεια, αλλά απέχουμε πολύ από αυτό το συμπέρασμα".
Η Ρωσία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στο Νταβός, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα ήταν αντίθετη με τις αρχές των ελεύθερων αγορών και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα κατάσχει αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα περιουσιακά στοιχεία ως απάντηση σε μια τέτοια κίνηση.
Ο μηχανισμός
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen εξέφρασε πέρυσι ανησυχίες για σημαντικά νομικά εμπόδια στη δήμευση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά πιο πρόσφατα "αγκάλιασε" τη διερεύνηση της ιδέας σε ένα αυστηρότερο περιβάλλον χρηματοδότησης. Μια άλλη ανησυχία ορισμένων ανώτερων δυτικών αξιωματούχων είναι ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επενδύονται σε κρατικά ομόλογα σε ευρώ, δολάρια ΗΠΑ και βρετανική στερλίνα θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία των κεντρικών τραπεζών να αποθηκεύουν αποθέματα μεταξύ τους.
Η μερίδα του λέοντος των περιουσιακών στοιχείων - ουσιαστικά τίτλοι στους οποίους είχε επενδύσει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα - έχει παγώσει στο Euroclear, ένα αποθετήριο με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι αντίθετος στην κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά χρειάζεται να υπάρχει ένας σαφής μηχανισμός. "Δεν λέμε όχι σε αυτό,αλλά πρέπει να εργαστούμε για έναν σωστό μηχανισμό. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανία", είπε ο Ντε Κρό.