Το νέο πρόσωπο του ιστορικού κτιρίου της Χρήστου Λαδά
Το νέο πρόσωπο του ιστορικού κτιρίου της Χρήστου Λαδά

Το νέο πρόσωπο του ιστορικού κτιρίου της Χρήστου Λαδά

Με το κόστος να ξεπερνά τα €8,5 εκατ. χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον καινοτόμο μηχανισμό του "Καλειδοσκοπίου" που αυξάνει την αυτονομία του φυσικού φωτός από το 21% στο 67%.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.05.2024

Με τις αρχές της βιωσιμότητας η εταιρεία Ehret+klein Ελλάδος αναγέννησε το εγκαταλελειμμένο κτίριο γραφείων της οδού Χρήστου Λαδά 3, που λειτουργούσε ως έδρα του Ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004.

Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. σε 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας το κόστος της ανάπλασης -για το κτίριο που πιστοποιήθηκε με «BREEAM» «ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ»- ξεπέρασε τα €8,5 εκατ. 

Το εμβληματικό κτίριο, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι.

Η ανακαίνιση του κτιρίου για λογαριασμό του νέου του ιδιοκτήτη ανέλαβε το αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena.


kaleidoskopio.jpgΜία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις ήταν η έλλειψη διείσδυσης φυσικού φωτός, κοινό φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τοποθετήθηκε στην θέση των φωταγωγών ένα «Καλειδοσκόπιο», το οποίο  σχεδόν διπλασίασε την αυτονομία του φυσικού φωτός.

Tο “Καλειδοσκόπιο” αποτελείται από έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένο με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς και  δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους. 

Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.

Τα ηλιακά ράφια παρέχουν επιπλέον σκίαση από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση στα παράθυρα χωρίς να εμποδίζουν τη θέα, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω από το επίπεδο των ματιών. 

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η όψη του κτιρίου είχε υποστεί πολλές αλλαγές, με την αντανάκλαση και την προστασία από τον ήλιο να παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Παλαιότερα, εντελώς απροστάτευτο από τον ήλιο, το κτίριο είχε υπερβολικά φορτία ψύξης και μη βιώσιμη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι. Τώρα, η νέα όψη, κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα.Τέλος, στο δώμα φωτοβολταϊκά πάνελς καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών με καθαρή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

«Οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε τη μεταμόρφωση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 σε ένα καινοτόμο, μοντέρνο και ανθεκτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό φως, να δουλεύουν αρμονικά χωρίς περισπασμούς από τον θόρυβο της πόλης, και να αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τους συναδέλφους τους στους καλά σχεδιασμένους κι ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους. 

Στην ehret+klein συστηματικά αναπτύσσουμε έργα τα οποία λειτουργούν διορθωτικά στις πόλεις και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες και τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Michael Ehret, Managing Partner της ehret+klein Ελλάδος.

H ehret+klein Ελλάδος ανέπτυξε με μια διευρυμένη ομάδα τοπικών συνεργατών για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο απαιτητικό έργο. Η Parostec ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή, η Transsolar KlimaEngineering δημιούργησε ολόκληρο το σκεπτικό σχετικά με τη βιωσιμότητα, η AS Light επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των φώτων ενώ η εταιρεία Timagenis Acoustics έκανε τη μελέτη ήχου. 

Με το έργο αυτό η γερμανική εταιρεία εισήλθε επίσημα στην ελληνική αγορά ακινήτων μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ehret+Klein Development Greece S.A. που ιδρύθηκε το 2021 γιαυτό το σκοπό.