Το "Net Zero" αλλάζει τον κλάδο των ακινήτων παγκοσμίως
Το "Net Zero" αλλάζει τον κλάδο των ακινήτων παγκοσμίως

Το "Net Zero" αλλάζει τον κλάδο των ακινήτων παγκοσμίως

Ειρήνη Θεοφανίδου
14.12.2023

Οι πρακτικές πράσινης δόμησης είναι ολοένα και πιο εμφανείς στον κλάδο των ακινήτων, επειδή εξοικονομούν χρήματα, βελτιώνουν την απόδοση, μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα και δημιουργούν υγιείς χώρους για τους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται.

Πώς όμως θα χρηματοδοτήσουν οι επενδυτές αυτές τις τόσο απαραίτητες αλλαγές; Μετά από πολλά χρόνια που η αγορά αναλύει το γιατί χρειαζόμαστε "πράσινα κτίρια", φαίνεται πως σήμερα υπάρχει πλέον μια πραγματική σύγκλιση και πρόοδος στο ζήτημα αυτό με οικονομικούς πόρους, αυξανόμενες επιχειρηματικές δεσμεύσεις και πληθώρα τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τον Mahesh Ramanujam, CEO του Global Network. για το "Net Zero" «το 2023 θα μείνει στη μνήμη μας ως το έτος κατά το οποίο συγκεντρώθηκαν όλα μαζί, οι πόροι και η δύναμη της θέλησης που απαιτούνται για την εφαρμογή λύσεων μηδενικών εκπομπών Co2».

Οι ηγέτες στον τομέα των λεγόμενων "πράσινων κτιρίων" είχαν θέσει από καιρό τον κοινό σκοπό: την επίτευξη του Net Zero, αλλά η πρόοδος ήταν αργή. «Θέλουν έναν κοινό ορισμό για το τι είναι οι μηδενικές εκπομπές, καλύτερα δεδομένα απόδοσης επένδυσης (ROI) για να κάνουν την επιχείρηση και έναν οδικό χάρτη που μπορούν να αξιοποιήσουν για να φτάσουν εκεί με επιτυχία», δήλωσε ο Ramanujam.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης έναν εθνικό ορισμό των κτιρίων με μηδενικές εκπομπές για ακίνητα που δεν ανήκουν σε ομοσπονδιακές αρχές.