Το Studio Libeskind σχεδιάζει συγκρότημα κατοικίων για λογαριασμό ΜΚΟ
Το Studio Libeskind σχεδιάζει συγκρότημα κατοικίων για λογαριασμό ΜΚΟ

Το Studio Libeskind σχεδιάζει συγκρότημα κατοικίων για λογαριασμό ΜΚΟ

Το έργο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και στοχεύει στη στέγαση ηλικιωμένων με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα.
RE+D magazine
29.09.2023

Η πρόσοψη του Allan & Geraldine Rosenberg Residences αποτελεί το χαρακτηριστικό του κτιρίου. Πρόκειται για μια πολυκατοικία με οικονομικά διαμερίσματα για ηλικιωμένους στο Freeport της Νέας Υόρκης, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό Studio Libeskind.

Το Allan & Geraldine Rosenberg Residences βρίσκεται στο Freeport στο Long Island, βόρεια της Νέας Υόρκης, και είναι μια πολυκατοικία 3.886 τ.μ.. Αναπτύχθηκε από την τοπική ΜΚΟ Selfhelp Realty Group για να στεγάσει ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα και ένα ποσοστό πρώην άστεγων ηλικιωμένων, με την υποστήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης.

Η δομή των 44 δωματίων είναι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Studio Libeskind στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αν και το γερμανικό στούντιο ήταν υπεύθυνο για το masterplan του ανανεωμένου χώρου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν.

Αν και το έργο είναι μικρότερο σε κλίμακα από πολλά άλλα έργα του αρχιτεκτονικού στούντιο, ο ιδρυτής Daniel Libeskind τονίζει ότι αυτά τα έργα είναι σημαντικά για τις κοινότητες συνολικά.

Η πρόσοψη της πενταώροφης κατασκευής διαθέτει λευκή επένδυση και μεταλλική οροφή. Μια σειρά από επιφάνειες και γραμμές δημιουργούν οπτικό ενδιαφέρον, καθώς διασχίζουν την όψη του κτιρίου, μειώνοντας τη γραμμή της οροφής κατά τόπους και δημιουργώντας ασύμμετρες προεξοχές στην πρόσοψη.

382266736_283423584482626_8895466767017699436_n.png

Παράθυρα διαφορετικών μεγεθών είναι διατεταγμένα κατά μήκος της μίνιμαλ πρόσοψης, με μια σειρά από παράθυρα που εξέχουν πάνω από τη γραμμή της οροφής. Παράλληλα, παράθυρα βλέπουν και προς ένα εσωτερικό αίθριο το οποίο χρησιμεύει ως αυλή για τους κατοίκους. 

Σύμφωνα με το Studio, τα διαμερίσματα είναι οργανωμένα γύρω από έναν κοινό διάδρομο που βλέπει στον κεντρικό χώρο της αυλής, ενθαρρύνοντας τη δραστηριότητα και την επικοινωνία. 

Με σκοπό την ενθάρρυνση της περαιτέρω άσκησης, το κτίριο διαθέτει μια βεράντα και μια διαδρομή πεζοπορίας στην ταράτσα.

382285915_1383698295885417_2034905825649616301_n.png

Σύμφωνα με το στούντιο, στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν αρχές παθητικού σχεδιασμού για να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του κτιρίου μετά την κατασκευή.

Αυτές περιλαμβάνουν ένα ενεργειακά αποδοτικό περίβλημα, μια πράσινη στέγη, αποθήκευση και επανάχρηση των όμβριων υδάτων, καθώς και πλήρως ηλεκτρική θέρμανση και συσκευές. Επιπλέον, το ηλεκτρικό σύστημα έχει συνδεθεί σε μια εφεδρική γεννήτρια ρεύματος για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των μηχανημάτων που σώζουν ζωές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Οι κάτοικοι άρχισαν να μετακομίζουν στην πολυκατοικία στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ το στούντιο ήδη σχεδιάζει μια παρόμοια κατοικία στο Μπρούκλιν.

Πηγή: Dezeen