Τα χρηματιστήρια στην Ασία με το... "καλημέρα" της τρέχουσας εβδομάδας κατέγραψαν μεγάλες απώλειες με το δείκτη Nikkei στο Τόκιο να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του.
Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.
Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχωρούν, εν μέσω των επιπτώσεων από τις μεγάλες απώλειες στη Wall Street την Παρασκευή και την αποκάλυψη της Berkshire Hathaway Inc. μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι μείωσε το μερίδιό της στην Apple Inc. σχεδόν στο μισό κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Η πώληση της Berkshire «θα θεωρηθεί αμέσως ως αρνητική», δήλωσε ο Mark Lehmann, διευθύνων σύμβουλος της Citizens JMP Securities. «Η Apple είναι ο νούμερο ένα παίκτης στον παγκόσμιο καταναλωτικό τομέα και αυτή είναι η δήλωση για τον παγκόσμιο retail».
Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποιούν ανοδική κούρσα στις διεθνείς αγορές αφού η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή του αργού που πουλά στην Ασία εν μέσω αναφορών ότι το Ιράν μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ για να εκδικηθεί τις δολοφονίες αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Κυριακή, ξεπερνώντας τις απώλειες της Παρασκευής στη Wall Street.
Μια επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να προσθέσει περισσότερη αναταραχή στις αγορές καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα ταραγμένο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο δείκτης αστάθειας στην αγορά ομολόγων έχει ανέβει, ενώ ο δείκτης VIX - ο λεγόμενος δείκτης φόβου της Wall Street - εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση, καθώς η εστίαση αυξάνεται σε μια ήδη χαοτική εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ.
Ισχυρή πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Σε "βαθύ κόκκινο" άνοιξε σήμερα τη συνεδρίασή του και το Χρηματιστήριο της Αθήνας με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 4% στην αρχή της συνεδρίασης. Οπως λέει η FastFinance "η συναλλακτική δραστηριότητα της Παρασκευής ήταν ομολογουμένως μεγάλη, στα 120 εκατ. ευρώ, με τα 117 εξ αυτών να περνούν απευθείας από το ταμπλό, ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών που αποφάσισαν συντονισμένα να ρευστοποιήσουν σε αυτά τα επίπεδα.
Υπενθυμίζοντας ότι το sell off της 2ης ημέρας του Αυγούστου συνιστά τη χειρότερη (αρνητική) απόδοση των τελευταίων 17 μηνών, με όλες της μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφ/σης (πλην του ΟΛΠ και της αδιάφορης DIMAND) να κλείνουν αρνητικές, επί συνόλω 100 πτωτικών έναντι μόλις 12 ανοδικών μετοχών. Ωστόσο, η συνολική εβδομαδιαία συναλλακτική δραστηριότητα ήταν από μέτρια έως και χαμηλή, απότοκο αφενός της έλλειψης βασικής μεσοπρόθεσμης κατεύθυνσης, αφετέρου της θερινής ραστώνης που έχει κάνει την εμφάνισή της σιγά σιγά.
Κι έτσι, όχι μόνο διεκόπη το όμορφο σερί των τελευταίων 4 ανοδικών εβδομάδων, αλλά χάθηκαν τα μισά κέρδη του εν λόγω σερί. Ο Γενικός μας Δείκτης επέστρεψε άμεσα στην περιοχή όπου οριοθετείται η ανοδική τάση και πέριξ των 1430 μονάδων, ένα κρίσιμο επίπεδο που θα δείξει και τις ανοχές των μεσοπρόθεσμων. Επιμέρους, πολλά χαρτιά συντήρησαν την ανοδικότητά τους, απόρροια της -ούτως ή άλλως- ανθεκτικής εικόνας των τελευταίων πολλών εβδομάδων.
Στα στατιστικά, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ εξέπληξαν αρνητικά με μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες. Ειδικότερα για την ΕΤΕ, η προ ημερών αποκοπή μερίσματος δεν έχει καν απορροφηθεί, εκθέτoντας τη δεικτοβαρή μετοχή σε απώλειες 11% από τις πρόσφατες κορυφές της. Κι εδώ, όμως, έχουμε μια περίπτωση μετοχής άκρως ανοδικής, που «έρχεται» από την περιοχή των 6 ευρώ στις αρχές του έτους και την περιοχή των 3,80 στις αρχές του 2023.
Μην θέλοντας να αναλωθούμε σε καθεμιά περίπτωση ξεχωριστά, η γενική εικόνα είναι καλή. Τουλάχιστον στο πλαίσιο των «ενδιαφερόντων» τίτλων που συχνά μνημονεύουμε, όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΤΙΤC, CENER, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ, ΙΝΤΕΚ κ.α.
Μην ξεχνάμε ότι είμαστε εδώ και πολλούς μήνες εντός επενδυτικής βαθμίδας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ομόλογά μας αλλά και για τη συνολικότερη αίσθηση στο μετοχικό σκέλος. Εξάλλου, οι παράγοντες που δικαιολογούν αφενός την έως τώρα εξαιρετική ανοδική πορεία 18 μηνών, αφετέρου την ανοδική συνέχιση στο μεσοπρόθεσμο, στέκουν ως έχουν.
Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται πολύ δυνατά, με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες, που αν και όχι τόσο ουσιαστικά όσο άλλων (βλ. ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΕΚ, ΟΠΑΠ κ.λπ) είναι σημαντική «διαφήμιση», με την επιχειρηματική βάση να εδράζεται σε δύο πυλώνες: την επίδραση της θετικής πορείας των μετοχών αυτών στο ταμπλό (ψυχολογικά και σταθμικά), και τη γενικότερη παρατήρηση πως ένα «στιβαρό» τραπεζικό σύστημα βοηθά σε όλες τις εκφάνσεις της εγχώριας οικονομίας".