Το σπίτι των $31.500 που κατοικεί ο Warren Buffett
Το σπίτι των $31.500 που κατοικεί ο Warren Buffett

Το σπίτι των $31.500 που κατοικεί ο Warren Buffett

Το σπίτι είναι το μόνο ακίνητο στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο του μεγαλοεπενδυτή.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.08.2023

Ο διεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είναι γνωστός για τον απλό και λιτό τρόπο ζωής του.

Παρά το γεγονός ότι είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, με περιουσία που εκτιμάται στα $117,9 δισ. ο Μπάφετ συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι στην Ομάχα των ΗΠΑ που αγόρασε το 1958 για μόλις 31.500 δολάρια.

Προσαρμοσμένο με βάση τον πληθωρισμό, το ποσό αυτό σήμερα εκτινάσσεται σε περίπου $328.990,80 δηλαδή μόλις 0,000279% της συνολικής καθαρής θέσης του. Ο Μπάφετ κατατάσσει σταθερά την αγορά του σπιτιού του ως την τρίτη καλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ στη ζωή του. Το σπίτι του 1921 που βρίσκεται σε ένα γωνιακό οικόπεδο στην Ομάχα και μόλις πέντε λεπτά οδικώς από τα κεντρικά γραφεία της Berkshire Hathaway, εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου $1.439.000 εκατ σύμφωνα με την εκτίμηση του Realtor.com. Δηλαδή 44,44 φορές περισσότερο από ό,τι πλήρωσε για αυτό πριν από δεκαετίες.

Σε συνέντευξη του 2009 με τον Έβαν Ντέιβις του BBC, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατοικία του στην Ομάχα, δηλώνοντας: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα ένα καλύτερο σπίτι». 

Το σπίτι είναι το μόνο ακίνητο στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο του μεγαλοεπενδυτή. Αν και το σπίτι του φέρνει ευτυχία, παραδέχεται ότι η ενοικίαση θα μπορούσε να ήταν μια καλύτερη κίνηση οικονομικά.

Σε μια επιστολή του 2010 που απευθυνόταν στους μετόχους του στην Berkshire Hathaway, ο Μπάφετ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ιδιοκτησία του είναι μια λογική επιλογή για τους περισσότερους Αμερικανούς. Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι θα είχε βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα αν επέλεγε να νοικιάσει και χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά για να αγοράσει μετοχές.