Το σχέδιο ανάπλασης για τα Κεραμεία Αλλατίνη
Το σχέδιο ανάπλασης για τα Κεραμεία Αλλατίνη

Το σχέδιο ανάπλασης για τα Κεραμεία Αλλατίνη

Η αξιοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €100 εκατ.
RE+D magazine
05.10.2023

Το σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης των Κεραμείων Αλλατίνη, ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της κεραμοποιίας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η έκταση των 81,2 στρεμ.  με διατηρητέα κτίρια, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης,έχει περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρείας ΣΤΑΝΤΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, η οποία και θα αναπτύξει το ιστορικό ακίνητο.

Εντός του ακινήτου παραμένουν τα 7 κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία. Για το σύνολο των παραπάνω κτισμάτων διατηρείται το κέλυφος τους ως δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ειδικότερα για το κεντρικό κτήριο καθορίζεται ως υποχρεωτική χρήση όπως τμήμα αυτού να διατηρηθεί ως μουσείο του εαυτού του και το υπόλοιπο κτήριο ως δημόσιες η διοικητικές λειτουργίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μέρος της έκτασης θα αποδοθεί ως εισφορά γης για τη δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών κυρίως προς την δυτική πλευρά του ακινήτου σε επαφή με την περιοχή της Κηφισιάς, καθώς και για την δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνέχεια των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων της περιοχής Νέας Ελβετίας δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός αστικού πάρκου μέρους του μητροπολιτικού πάρκου. 

Στο υπόλοιπο τμήμα μέρος του οποίου αποτελούν και τα διατηρητέα κτίρια πλην του κεντρικού κτηρίου προβλέπει κεντρικές λειτουργίες πόλης (κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώρους συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα και στάθμευση).

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό για την ανάπλαση, ο Σταύρος Ανδρεάδης πρόεδρος της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όταν αγοράστηκε αυτή η έκταση υπήρξε το δίλημμα της πολεοδόμησής της, που, όπως είπε, θα έπνιγε το διατηρητέο κτίριο των κεραμείων ή της συγκέντρωσης όλης της δόμησης σε ένα πολυόροφο κτίριο ύψους 100 μέτρων και εμβαδού 29.800 μέτρων. 


Ο ίδιος τόνισε ότι με την επιλογή του πολυόροφου κτιρίου, το διατηρητέο συγκρότημα των παλαιών κεραμείων θα προβάλλεται με ιδανικό τρόπο, όλες οι θέσεις στάθμευσης θα είναι υπόγειες και δεν θα υπάρχει κανένα αυτοκίνητο πάνω στην επιφάνεια. Το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων με συνολικό εμβαδό 13.000 τμ, που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, εισφέρεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει. 

Αναφορικά με τους υπόλοιπους δύο όγκους των διατηρητέων που έχουν εμβαδό 7.100 τμ για τους οποίους επιτρέπεται αλλαγή χρήσης υπάρχουν σκέψεις για την ανάπλασή τους ώστε να μετατραπούν σε χώρους γραφείων, αναψυχής, εστίασης και υποστήριξης της λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων.

«Το συνολικό πρότζεκτ θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική, υπερτοπικής σημασίας, οικιστική και παράλληλα πολιτιστική ανάπλαση που μεταμορφώνει έναν νεκρό και εγκαταλελειμμένο χώρο για δεκαετίες χώρο σε ένα δημόσιο πάρκο ζωντανό και προσβάσιμο σε όλους με όλη τη δόμηση συγκεντρωμένη σε ένα ψηλό κτίριο και το διατηρητέο μνημείο να ζωντανεύει και να αναδεικνύεται μέσα στο πράσινο που θα το περιβάλλει» πρόσθεσε ο κ. Ανδρεάδης.