Το σχέδιο διασύνδεσης Ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ
Το σχέδιο διασύνδεσης Ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ

Το σχέδιο διασύνδεσης Ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ

Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
RE+D magazine
08.01.2024

Στην τελική ευθεία βρίσκεται με τη νέα χρονιά το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την "ένωση" των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS με το σύστημα Taxisnet, της ΑΑΔΕ.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και πως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, μέτρο το οποίο αποτελεί μια από τις προκλήσεις του 2024 για το οικονομικό επιτελείο, θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.  

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι «σάρκα μια». Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Αν και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες οι οποίοι ακόμα δεν διαθέτουν POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον παρέλθει αυτή η προθεσμία, τότε τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.