Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ
Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ

Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ

RE+D magazine
07.07.2022

Η ενεργειακή κρίση επιτάχυνε τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ όπως είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργανώνει ο Economist.

"Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΕΗ, εστιάζοντας στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία εξελίσσεται τώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Προσπαθήσαμε να επανατοποθετήσουμε τη ΔΕΗ στον δρόμο αυτής της μετάβασης, συνεκτιμώντας πώς θα είναι η αγορά τα επόμενα έτη. Μιλώ για τη διανομή, για περισσότερες ΑΠΕ, μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση. Ένα ολόκληρο ‘οικοσύστημα’ που τα στοιχεία του πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους" είπε ο κ. Στάσσης. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "όλες οι αποφάσεις που λάβαμε γι’ αυτόν τον μετασχηματισμό, στηρίχθηκαν στη στρατηγική μας που περιλαμβάνει 3 πυλώνες: απoανθρακοποιήσαμε την παραγωγή της ΔΕΗ με την απομάκρυνση του λιγνίτη και την ενδυνάμωση του ‘πράσινου’ στόλου της – θα προστεθούν 5 GW τα επόμενα 4-5 έτη – ψηφιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο διανομής ώστε να είναι πιο ευέλικτο και να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα σενάρια και παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε την εμπορία με κάθε δυνατό τρόπο (rebranding, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα, έχουμε ήδη 600 σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στοχεύουμε στην εγκατάσταση 10.000 φορτιστών στα επόμενα 5 χρόνια). Πρόκειται για αλλαγές που συντελούνται σε μια περίοδο που βιώνουμε τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ’70. Το σχέδιο που είχαμε πριν την ενεργειακή κρίση και το σχέδιο που εκπονούμε τώρα είναι ακριβώς τα ίδια και το αφήγημά μας έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία παρά ποτέ. Η ενεργειακή κρίση είχε ως συνέπεια την επιτάχυνση της εκπόνησης των projects μας. Η ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές αφορά τόσο το περιβάλλον όσο και το κόστος, αλλά αφορά πλέον και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επενδύουμε ακόμη περισσότερο στις ΑΠΕ, επενδύουμε ακόμη γρηγορότερα στις μπαταρίες - βοηθούν άλλωστε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης – και θα επενδύουμε σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ευελιξία. Η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια θα αναπτύξει και το υδρογόνο καθώς πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον. Αυτές είναι αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους".

Το IT και η ψηφιοποίηση κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση

"Η ευελιξία αποτελεί μια έννοια ‘κλειδί΄. Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται σε σχέση με την αποθήκευση, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και αποδοτικότητα. Τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακά συστήματα, υπολογιστικά συστήματα θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και δεν είναι πολύ μακριά μας. Είναι αλλαγές που έρχονται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι πιστεύουμε και εμείς προετοιμαζόμαστε γι αυτές τις αλλαγές. Και οι βιομηχανικοί χρήστες θα πρέπει να κατανοήσουν αυτές τις αλλαγές και εμείς θα συνεργαστούμε μαζί τους, θα δουλέψουμε ‘πλάι-πλάι’ ώστε να αποκτήσουν πιο πράσινο τρόπο λειτουργίας και να έχουμε πιο ‘πράσινες επιχειρήσεις’ και πιο ‘πράσινη’ λειτουργία σε επίπεδο κάλυψης αναγκών" ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψηφιοποίηση. Υπάρχουν πάρα πολλές επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας από μεγάλες πολυεθνικές, όπως έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία ενός ψηφιακού hub. Επίσης, υπάρχει άπλετο ταλέντο στην Ελλάδα που μπορεί να αναπτύξει αυτές τις τεχνολογίες.

Ο στόχος μας δεν αλλάζει: θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη

"Δεν πιστεύω ότι η ενεργειακή κρίση σε επίπεδο οικονομικού αντικτύπου καθυστερεί τόσο πολύ την απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Θα πάμε λίγο πιο αργά, έναν με ενάμιση χρόνο περίπου λόγω ενεργειακής ασφάλειας. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας: θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό.

Για το ενδεχόμενο να ‘κλείσει η στρόφιγγα’ που με ρωτάτε, μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, λόγω των εναλλακτικών διαδρόμων, των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει. Έχουμε τον ΤurkStream, διαθέτουμε έναν σταθμό LNG, έχουμε τον λιγνίτη και το υδρογόνο. Όταν μιλάμε για ‘κλείσιμο της στρόφιγγας’, μιλάμε για χάος στην Ευρώπη και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα αντιδρούσαν τα διασυνδεδεμένα συστήματα. Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο έλλειμμα, εκτιμώ ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε περιοριστούν, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους οικιακούς χρήστες" υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.