Το Χονγκ Κονγκ αίρει τους περιορισμούς στην αγορά ακινήτων
Το Χονγκ Κονγκ αίρει τους περιορισμούς στην αγορά ακινήτων

Το Χονγκ Κονγκ αίρει τους περιορισμούς στην αγορά ακινήτων

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας επηρέασε επίσης την ανάκαμψη του Χονγκ Κονγκ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.02.2024

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ άρει τους περιορισμούς που υπήρχαν για τον κλάδο των ακινήτων μετά την πτώση των τιμών των κατοικιών σε χαμηλό 7ετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Paul Chan ανακοίνωσε την σχετική απόφαση κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο οποίος αύξησε επίσης τις δαπάνες για την προώθηση του τουρισμού. Είπε ότι όλοι οι περιορισμοί, όπως οι πρόσθετοι φόροι, που επιβλήθηκαν νωρίτερα για να τονώσουν την αγορά ακινήτων θα αρθούν με άμεση ισχύ.

Οι τιμές των κατοικιών μειώνονται για εννέα συνεχόμενους μήνες την ώρα που και οι τιμές των μετοχών καταγράφουν πτωτική πορεία καθώς τα πιο "σκληρά" μέτρα στην πρώην βρετανική αποικία έχουν δημιουργήσει εμπόδια στους επενδυτές. Εν τω μεταξύ, ο τουρισμός του Χονγκ Κονγκ δεν έχει ανακάμψει πλήρως αφού άνοιξε ξανά για ξένους ταξιδιώτες μετά την πανδημία COVID-19. Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας επηρέασε επίσης την ανάκαμψη του Χονγκ Κονγκ.

Ο υπουργός είπε ότι τα όρια στις συναλλαγές ακινήτων «δεν ήταν πλέον απαραίτητα εν μέσω των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών και των συνθηκών της αγοράς». Η κυβέρνηση θα άρει το τέλος χαρτοσήμου 15% που επιβλήθηκε σε μη μόνιμους κατοίκους που αγοράζουν ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ και ένα τέλος χαρτοσήμου 15% που χρεώνεται για αγορές δεύτερου ακινήτου.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν πρέπει πλέον να πληρώνουν χωριστό δασμό για τις πωλήσεις κατοικιών που αγοράστηκαν λιγότερο από δύο χρόνια πριν. Ο Chan είπε ότι ενδέχεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη διευκόλυνση του δανεισμού ακινήτων.