Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το έργο αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος λήψης, ανάλυσης, αποθήκευσης και διαχείρισης εικόνας και συναφών δεδομένων.
Ο σχεδιασμός του συστήματος ακολουθεί τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής ανίχνευσης, της αξιοπιστίας της λειτουργίας του συστήματος σε φυσιολογικές συνθήκες και σε συνθήκες προβλέψιμων προβλημάτων, της αυτοματοποιημένης και εύχρηστης λειτουργίας χειρισμού. Ως προς την παθητική ασφάλεια του χώρου, προβλέπεται η αντικατάσταση και ενίσχυση τμημάτων της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου των Κλιτύων της Ακρόπολης σε ευαίσθητα σημεία με αυξημένες απαιτήσεις φύλαξης και όπου η περίφραξη κρίνεται ανεπαρκής.
Τις μελέτες, επί των οποίων γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εκπόνησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, το προτεινόμενο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας βασίζεται στα υποσυστήματα λήψης, ανάλυσης και διαχείρισης εικόνας και συναφών δεδομένων, ελέγχου πρόσβασης σε επιλεγμένα σημεία μέσω διαπιστευτηρίων, συναγερμού για την προστασία από τη διάρρηξη επιλεγμένων χώρων, μεγαφώνων, περιμετρικής ανίχνευσης, ελέγχου αποσκευών με ακτίνες X-Ray, εσωτερικής επικοινωνίας προσωπικού ασφαλείας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα απρόσκοπτης περαιτέρω ανάπτυξης, αν και όταν χρειαστεί. Ως προς την παθητική ασφάλεια, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο χώρος των Κλιτύων στο μεγαλύτερο τμήμα του (Νότια Κλιτύς, Ανατολική, Δυτική και το ανατολικότερο τμήμα της Βόρειας Κλιτύος) είναι περιφραγμένος. Το δυτικότερο, όμως, τμήμα της Βόρειας Κλιτύος, από τη νέα είσοδο που διαμορφώθηκε σε αυτή μέχρι το κτήριο της Ιματιοθήκης της Ακρόπολης, λόγω του έντονου μορφολογικού αναγλύφου και της πυκνής βλάστησης που παρουσιάζει, απαιτεί τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της περίφραξης για αποτελεσματικότερη προστασία.