Το υψηλό κόστος δανεισμού "βαρίδι" στα deals ακινήτων
Το υψηλό κόστος δανεισμού "βαρίδι" στα deals ακινήτων

Το υψηλό κόστος δανεισμού "βαρίδι" στα deals ακινήτων

Υποχωρούν οι μετοχές των Εταιρειών συμβούλων εμπορικών ακινήτων στις ξένες αγορές καθώς τα υψηλά επιτόκια κινδυνεύουν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις συναλλαγές.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.09.2023

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν στη Wall Street το τελευταίο διάστημα οι εισηγμένες εταιρείες συμβούλων ακινήτων καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και τα οικονομικά δεδομένα με ρίσκο προσθέτουν μεγαλύτερες πιέσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Οι μετοχές της CBRE Group Inc. κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, σημειώνοντας απώλειες 8,1% χθες στη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης ενώ η μετοχή της Jones Lang LaSalle Inc. υποχώρησε σχεδόν 10% και η μετοχή της Cushman & Wakefield Plc σε ποσοστό 6%.

Οι εν λόγω σύμβουλοι εμπορικών ακινήτων "παλεύουν" με μια κάμψη στην αγορά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τους δανειολήπτες. Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός έτρεξε με ταχύτερους από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Αύγουστο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εφέτος η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Emma Giamartino, διευθύντρια οικονομικών της CBRE, δήλωσε σε συνέδριο της Barclays Plc ότι η αγορά έχει γίνει πιο δύσκολη καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν πρόσφατα. Η εταιρεία αναμένει τώρα τα κέρδη της ανά μετοχή να μειωθούν για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα παραμείνουν σταθερά. «Η ανάκαμψη έχει σαφώς μείνει πίσω», είπε η ίδια.