Τον Μάιο του 2026 παραδίδεται ο Βοτανικός
Τον Μάιο του 2026 παραδίδεται ο Βοτανικός

Τον Μάιο του 2026 παραδίδεται ο Βοτανικός

RE+D magazine
11.06.2024

Συζήτηση για την πορεία της "Διπλής Ανάπλασης" στο Βοτανικό είχαν πρόσφατα τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προέδρου του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτη Μαλακατέ.

Όπως ανέφερε ο κ. Δούκας σε 1-2 μήνες θα βγει και η οικοδομική άδεια, με στόχο να ετοιμαστούν τα πάντα μέχρι τον Μάιο του 2026. Ο προϋπολογισμός που είναι τώρα διαθέσιμος από το ”Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων” είναι 115 εκατομμύρια ευρώ ενώ η συνολική επένδυση είναι κοντά στα 600 εκ. ευρώ. Θα χρειαστεί και κάτι επιπλέον, το οποίο θα το βρούμε από διάφορους πόρους. Έχουν βρεθεί ήδη, ώστε να κάνουν τον καθαρισμό, την απορρύπανση και τις εκσκαφές. Θα κάνουμε τον καθαρισμό και στον υπόλοιπο χώρο. Βρέθηκαν 10 εκατομμύρια!», ανέφερε.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Για την σύμβαση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις 415.000. ευρώ και αν υπάρχει ταβάνι:

Δούκας: «Η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν είμαστε ακόμα στην φάση υλοποίησης των συμβάσεων. Ισχύει ότι έχει ακριβώς υπογραφεί».

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Μαλακατές - Δούκας: «Οι εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο αφορά αυτούς που έχουν την δέσμευση να την υλοποιήσουν. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που έχει υπογραφτεί. Τα 30 εκατ. είναι βάση της μελέτης που είχε γίνει. Αν στην πορεία το ποσό γίνει μεγαλύτερο, αυτό αφορά την ΑΕΠ Ελαιώνα. Τα 13 εκατ. αφορούν το MoU, δεν είναι μέρος της σύμβασης. Αυτό μιλάει για ενδεικτικό προϋπολογισμό, όχι οριστικό. Η δέσμευση είναι στις προδιαγραφές (π.χ. στα τετραγωνικά του αθλητικού χώρου), όχι στα χρήματα, γιατί οι τιμές αλλάζουν. Εάν υπάρξει θέμα άρνησης από τις τράπεζες να καλυφθεί το ποσό, τότε υπάρχει θέμα καταγγελίας».

Για τα προβλήματα που συνάντησε ο κ. Δούκας:

Δούκας: «Ήταν ένας σκουπιδότοπος με μπάζα. Είχε γίνει η εκσκαφή στο παρελθόν, αλλά μετά τα πράγματα έγιναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Και τώρα δεν υπήρχαν και τα λεφτά. Κάναμε κάποιες δύσκολες μανούβρες και λύσαμε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό πως ανέλαβε τον καθαρισμό η ίδια εταιρεία που είναι ανάδοχος του έργου. Το έργο αυτό είναι ευκαιρία ζωής. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν γινόταν τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε».

Για την μετακόμιση της ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ και την Λεωφόρο:

Μαλακατές: «Το γήπεδο στην Λεωφόρο θα κατεδαφιστεί μόνο όταν πάρουμε στα χέρια τις καταστάσεις του Ερασιτέχνη και το νέο γήπεδο. Είναι συμβασιοποιημένο. Τα δύο αυτά είναι έργα είναι σκοπός να ετοιμαστούν ταυτόχρονα, για να μην μείνει ένα από τα δύο ενεργά αν ετοιμαστεί πρώτα το άλλο. Δεν προκαλεί πρόβλημα η υπογραφή της ημερομηνίας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ήταν λάθος. Το μείζον ζήτημα είναι να πάρουμε τις εγκαταστάσεις. Έπρεπε να υπογράφει με αυτή την ημερομηνία το έργο για να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις».

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Βοτανικό:

Δούκας: «Ο Βοτανικός είναι σκουπιδότοπος αυτή τη στιγμή. Πάμε να αναπλάσουμε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Ένας τεράστιος πράσινος χώρος δωρεάν, ένα πάρκο δωρεάν, να δημιουργήσουμε ένα νέο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, φτιάχνοντας ταυτόχρονα κι ένα γηπεδικό στολίδι. Τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει από τον εθνικό κήπο».

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που είναι εκτός Προεδρικού Διατάγματος:

Δούκας: «Δεν είναι όλες. Η πισίνα είναι εκτός της κόκκινης γραμμής του Προεδρικού Διατάγματος. Με αυτό το κομμάτι ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε κοντά στην λύση. Θα την ανακοινώσω όταν είναι οριστική η λύση και εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχής. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Αν χρειαστεί, θα είναι μακρόσυρτη διαδικασία. Στο Ελληνικό έχει γίνει πολλές φορές».

Για την δεσμευτικότητα του MoU:

Δούκας: «Δεν έχει δεσμευτική ισχύ το MoU. Είναι καταγραφή. Αυτό που έχει δεσμευτική ισχύ είναι η μελέτη. Μετά υπάρχει και η μελέτη εφαρμογής, που είναι πολύ κοντά με την οριστική μελέτη. Το κοστολόγιο είναι απαραίτητο μέσα στην μελέτη εφαρμογής».

Για το ταμείο της Διπλής Ανάπλασης και την προθεσμία που έχει από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025:

Δούκας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις ημερομηνίες. Μπορούμε να πάρουμε και δύο τρείς επιπλέον μήνες αν είμαστε σε ένα καλό σημείο. Υπάρχει ένα ν+2 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμάς περιμένει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έχουμε ακόμα ανάδοχο».

Για το αν μπορεί να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα:

Δούκας: «Μπορούν να γίνουν αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει αφού συγκεντρώσουμε μία ομάδα αλλαγών που θα γίνουν ως πακέτο».

Για τον Βοτανικό:

«Είναι μία τρομακτικά υποβαθμισμένη περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάμε σε μία υποβαθμισμένη περιοχή να την αναπλάσουμε. Να την κάνουμε από έναν σκουπιδότοπο, μία περιοχή που θα είναι ένας τεράστιος πράσινος χώρος δωρεάν. Να δημιουργήσουμε έναν νέο πνεύμονα πρασίνου. Τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει από τον Εθνικό Κήπο».