Τουλάχιστον 786 κρουαζιερόπλοια αναμένονται εφέτος στον Πειραιά
Τουλάχιστον 786 κρουαζιερόπλοια αναμένονται εφέτος στον Πειραιά

Τουλάχιστον 786 κρουαζιερόπλοια αναμένονται εφέτος στον Πειραιά

Εκτιμάται ότι η αύξηση στις αφίξεις homeport θα φθάσει το 5% σε σχέση με πέρυσι.
RE+D magazine
10.01.2023

Δυναμική φαίνεται να είναι στο σύνολό της η φετινή χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας στο λιμάνι Πειραιά.

Σύμφωνα με τις προκρατήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αναμένονται 786 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων και αύξηση 16% στις συνολικές αφίξεις σε σχέση με το 2022, όπου είχαν ήδη ξεπεραστεί τα προ πανδημίας επίπεδα. Αύξηση αναμένεται εφέτος και στις αφίξεις αποεπιβίβασης (homeport) κατά 5% στο λιμάνι του Πειραιά σε σχέση με το 2022.

Ο αναπληρωτής CEO της ΟΛΠ ΑΕ Capt. Jin Beiyuan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική πορεία της κρουαζιέρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού της συστηματικής και στοχευμένης δουλειάς, των σημαντικών επενδύσεων και έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του λιμένα.

Ανέφερε ότι η συνέχιση της καλής πορείας του κλάδου της κρουαζιέρας αποτελεί βασική επιδίωξη της ΟΛΠ ΑΕ, καθώς είναι μια win-win δραστηριότητα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και κυρίως για την τοπική κοινωνία, τους παραλιμένιους δήμους, την Αττική, αλλά και τη χώρα εν γένει.

Το πρώτο πλοίο 

Στο μεταξύ το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς που προσέγγισε το λιμάνι του Πειραιά ήταν το Viking Sky με 850 επιβάτες και 450 άτομα πλήρωμα. Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο, σύμφωνα με το ήδη καθορισμένο πρόγραμμά του, αναμένεται να πραγματοποιήσει 12 επιπλέον αφίξεις αποεπιβίβασης (homeport) στον Πειραιά εντός του 2023, σημειώνοντας μάλιστα πληρότητα επιβατών άνω του 85%, παρά το γεγονός ότι κατέπλευσε μόλις τον Ιανουάριο. Τα πλοία της Viking Sky δραστηριοποιούνται στον λιμένα Πειραιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με αφίξεις homeport, ενώ το 2023, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, αναμένονται 35 αφίξεις, αύξηση 13% σε σχέση με το 2022.