Τουρισμός και περιορισμένη προσφορά κρατούν στο ύψος τους τα ενοίκια στα καταστήματα
Τουρισμός και περιορισμένη προσφορά κρατούν στο ύψος τους τα ενοίκια στα καταστήματα

Τουρισμός και περιορισμένη προσφορά κρατούν στο ύψος τους τα ενοίκια στα καταστήματα

Οι νέες συμφωνίες
Ειρήνη Θεοφανίδου
06.06.2023

Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στην Ερμού και στους άλλους εμπορικούς δρόμους στην Ελλάδα η οποία κατατάσσεται σταθερά στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στην Ευρώπη επωφελούμενη από την μεγάλη άνοδο του τουρισμού

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και του τζίρου που ξεκίνησε πέρυσι συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο, αποτυπώθηκε στην αύξηση των ενοικίων ιδιαίτερα στις αγορές που τροφοδοτούνται από το τουριστικό ρεύμα.

Σύμφωνα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2023 της PROPRIUS -CUSHMAN & WAKEFIELD, τα ενοίκιο ενός καταστήματος στην Ερμού φτάνει σήμερα τα €280/τ.μ./μηνιαίως, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το επόμενο πιο ακριβό που παρατηρείται στην Γλυφάδα και φτάνει τα €145/τ.μ./μηνιαίως.

Τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σημειώνοντας μικρή άνοδο μόνο σε Κολωνάκι και Γλυφάδα λόγω της περιορισμένης προσφοράς καθώς νέες αναπτύξεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα με εξαίρεση τα τρία εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό που αποτελεί το μόνο μεγάλου μεγέθους έργο στα σκαριά.

Αντίστοιχα μειώθηκαν και οι αποδόσεις βασική απόδοση αναφοράς (prime yield) παρέμεινε σταθερή εκτός από τις αποδόσεις στην Ερμού που συρρικνώθηκαν ελαφρώς λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

C&W.jpg

Οι νέες συμφωνίες 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius καταγράφηκαν 60 νέες συμφωνίες το 1ο τρίμηνο του 2023 στις βασικές αγορές λιανικής της Αθήνας, αυξημένες κατά 40% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 από τις οποίες οι 40 συμφωνίες που αντιστοιχούν σε 20.000 τ.μ. χώρων λιανικής στην Αθήνα. 

Στις νέες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου, συμπεριλαμβάνεται το πρώτο Sinsay στην Ελλάδα στο Ηράκλειο Κρήτης, η LC Waikiki επίσης στην Κρήτη, η Holland & Barrett (όμιλος Fourlis) με τρία καταστήματα στη Γλυφάδα, την Κηφισιά και το The Mall Athens, τα τρία καταστήματα της Pepco σε Αθήνα, Κόρινθο και Ξάνθη, τα δύο καταστήματα της Ecco, της δανέζικης εταιρείας υποδημάτων στην Ερμού, και το νέο Sports Vision κατάστημα 550 τμ στην Πάτρα. 

Η Ten Brinke ανακοίνωσε συμφωνίες με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης και την αλυσίδα παιχνιδιών Max Stores για το έργο των 5.100 τ.μ. κατά μήκος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η Oysho θα μεταφερθεί στο προηγούμενο κατάστημα Bershka στην Τσιμισκή, η McDonalds άνοιξε κατάστημα στην οδό Αεροπαγίτου, και η Zakcret άνοιξε τρία νέα καταστήματα.

Σε σχέση με τις επενδυτικές συμφωνίες, η μεγαλύτερη αφορά την εξαγορά από τη Lidl Ελλάς του ακινήτου επί της οδού Μεσογείων 257 που ανήκε στη Miele, με προοπτική να δημιουργήσει εκεί ένα καινούργιο σούπερ μάρκετ. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζονταν για πολλά χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Miele καθώς και κατάστημα λιανικής της εταιρείας.

Η βασική απόδοση αναφοράς παρέμεινε σταθερή εκτός από τις αποδόσεις στην Ερμού, τις οποίες είδαμε να συρρικνώνονται ελαφρά λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

C&W1.jpg