UBS: Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το Ρωσικό αέριο
UBS: Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το Ρωσικό αέριο

UBS: Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το Ρωσικό αέριο

Οι Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία έχουν μικρή σχετικά έκθεση στο ρωσικό αέριο της τάξης του 7% με 9%.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.08.2022

Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με το Brent να διαπραγματεύεται πλέον κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου -πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει η UBS σε σημείωμα για το πόσο εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο είναι 4 κεντρο- ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα) που υπογράφει ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων Mark Heafele η κίνηση, η οποία οδήγησε το αργό σχεδόν 25% κάτω από το ανώτατο όριο του τον Ιούνιο, αντανακλά τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τις υψηλότερες εξαγωγές αργού του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, αλλά και την πιθανότητα οι διπλωματικές συνομιλίες με τη Δύση να οδηγήσουν στην απελευθέρωση περισσότερου ιρανικού πετρελαίου.

"Πιστεύουμε ότι η πτώση των τιμών δεν οφείλεται σε περιορισμένες προμήθειες ή πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης. Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια "σφιχτή" πετρελαϊκή αγορά και διατηρούμε τη θετική μας προοπτική για τις τιμές. Οι επενδυτές που είναι ανεκτικοί στον κίνδυνο μπορούν να προσθέσουν θέσεις long σε μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου Brent ή να πουλήσουν τον καθοδικό κίνδυνο τιμής του Brent. Η πρόβλεψή μας για το Brent στα $125 /βαρέλι μέχρι τα μέσα του 2023 υποστηρίζει επίσης την προτίμησή μας για ενεργειακούς τίτλους" αναφέρει ο αναλυτής.


Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών


Η UBS εξετάζει την εξάρτηση της Ελλάδας αλλά και των τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης (Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας) από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι εν λόγω χώρες εμφανίζουν ένα μεγάλο μείγμα αποκλσης της διαθέσιμης ενέργειας. Με βάση τα στοιχεία του 2020, η Ουγγαρία ξεχωρίζει με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο από τη Ρωσία - με το ρωσικό αέριο να αντιπροσωπεύει το 27% της εγχώριας χρήσης στη χώρα. Η δεύτερη πιο εξαρτημένη χώρα είναι η Τσεχία με το ρωσικό άεριο να καλύπτει το 18% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της. Οι υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με το σημείωμα της UBS, παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ανοίγματα: η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 7%-9% των ενεργειακών τους αναγκών από ρωσικό αέριο - επομένως αυτές οι οικονομίες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να υποκαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Στην πραγματικότητα, η Πολωνία δεν λαμβάνει πλέον ρωσικό αέριο (απευθείας) από τα τέλη Απριλίου 2022. Υπάρχουν δύο χώρες με πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG: η Πολωνία και η Ελλάδα (Świnoujście και Ρεβυθούσα), οι οποίες ήδη λαμβάνουν υγροποιημένο αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει περισσότερο από το 50% των ενεργειακών της αναγκών από προϊόντα πετρελαίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη Ρουμανία (19%).

Η Ελλάδα αν και με μικρότερη εξάρτηση υστερεί σε έναν βαθμό στις δυνατότητες αποθήκευσης. Τα πρωτεία εδώ έχουν Ουγγαρία και Τσεχία που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν ποσότητες που αντιστοιχούν σε 6,5 έως 8 μήνες κατανάλωσης. Για την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Πολωνία η δυνατότητα αυτή πέφτει στους 2-3 μήνες.

Βασικός καταναλωτής φυσικού αερίου ανά την Ευρώπη είναι τα νοικοκυριά, όμως το ποσοστό των νοικοκυριών στην κατανάλωση είναι το χαμηλότερο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο 30% του συνόλου. Αντίθετα τα νοικοκυριά της Ουγγαρίας βρίσκονται στο 50% της συνολικής κατανάλωσης αερίου. Δημόσιες και εμπορικές υπηρεσίες έχουν επίσης σημαντικό μερίδιο (10% στην Ελλάδα και στην Πολωνία, 20% στην Τσεχία). Στη χώρα μας εξαιρετικά υψηλό είναι το μερίδιο του κλάδου πετροχημικών (28%), ενώ η βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών) αντιστοιχεί στο 16,5% της κατανάλωσης.