Ωριμάζουν νέοι διαγωνισμοί για ακίνητα και υποδομές Ποιοι ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους
Ωριμάζουν νέοι διαγωνισμοί για ακίνητα και υποδομές Ποιοι ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους

Ωριμάζουν νέοι διαγωνισμοί για ακίνητα και υποδομές Ποιοι ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους

RE+D magazine
13.09.2022

Πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ωρίμανση των έργων, αλλά και για την ολοκλήρωση των ήδη προγραμματισμένων project σε όλη την Ελλάδα αναφέρθηκαν στελέχη του Υπερταμείου στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε στο περιθώριο φετινής 86ης ΔΕΘ.

Μέχρι το 2028 εκτιμάται ότι θα παραδοθεί πλήρως ολοκληρωμένη η ανάπλαση του νέου εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, «ConFEx Park», το οποίο όμως στόχος είναι να εγκαινιαστεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2026, στα 100α γενέθλια της ΔΕΘ, αφού μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί το κύριο μέρος του έργου. 

Οπως είπε ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), "το ConFEx Park δεν θα είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, αλλά και ένα εργοστάσιο ενέργειας (η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 70% και νερού κατά 50%, σε σχέση με σήμερα), ενώ όταν ολοκληρωθεί θα είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo υπενθύμισε ακόμα ότι η κατασκευή του ConFEx Park θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πρόσθεσε ότι πολλοί είναι οι επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό (μεταξύ των οποίων και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να «μπουν» στο έργο.

Ανάπτυξη στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Ακόμη ένα σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη προχωρά και συγκεκριμένα το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 1/3 θα είναι άμεσες. Σύμφωνα με τον Δ/νοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου το ακίνητο του στρατοπέδου συνδυάζει στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό και επενδυτικά δελεαστικό, όπως το μέγεθός του, το γεγονός ότι γειτνιάζει με οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές και βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό. Εκτός από την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων, όπως το στρατόπεδο Γκόνου, η ΓΑΙΑΟΣΕ δίδει έμφαση στην ανάπλαση σιδηροδρομικών σταθμών εντός αστικού ιστού (και στη Θεσσαλονίκη), αλλά και στους χώρους συγκέντρωσης τροχαίου υλικού.

Τα λιμάνια 

Μέσα στο Α' εξάμηνο της επόμενης χρονιάς εκτιμάται η εκκίνηση της παραχώρησης για το “Φίλιππος Β”, το εμπορικό κομμάτι του λιμένος της Καβάλας. Οπως είπε ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης "βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης του φακέλου, για να πάει προς έγκριση στο Ελεγκτικό, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένουμε και τις προσφορές για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, και αυτή η διαδικασία". Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι λιμενικές υποδομές είναι πολύ σημαντικές, για να λειτουργήσει η Β. Ελλάδα ως πύλη εμπορίου και μεταφορών.

Ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε επίσης στους διαγωνισμούς που ήδη «τρέχουν» για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούρλα, το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, και για την αξιοποίηση πρώην εργοταξιακού χώρου στο Ρίο- Αντίριο.

Όσον αφορά στο τουριστικό ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για το οποίο εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον (οκτώ-εννέα ενδιαφερόμενοι όπως είπε ο κ. Πολίτης) μέχρι το τέλους του 2022 αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές

"Στους επόμενους μήνες θα περάσει και επίσημα στα χέρια του επενδυτή" είπε, ενώ σε ό,τι αφορά στο ακίνητο (κάμπινγκ) στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν φτάσει σε στάδιο μεγαλύτερης ωριμότητας καθώς πέρασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει βγει σε διαβούλευση.
Εκτός απροόπτου, ο διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» ώς το τέλος του έτους ενώ για το α’ τρίμηνο του το 2023 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός για τουριστικό ακίνητο στο Ποσείδι Χαλκιδικής.