Χαμηλά παραμένουν και το Μάρτιο οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα
Χαμηλά παραμένουν και το Μάρτιο οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα

Χαμηλά παραμένουν και το Μάρτιο οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα

Μείωση πωλήσεων νεόδμητων από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων κατά 46% σε ετήσια βάση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
01.04.2024

Η πτώση των πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ότι μια πολυπόθητη ανάκαμψη για τον κλάδο δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Η αξία των πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων μειώθηκε περίπου 46% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση στα 358 δισεκατομμύρια γιουάν ($49,6 δισ.), μετά από πτώση 60% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp.

Η παρατεταμένη στασιμότητα στις πωλήσεις ακινήτων της Κίνας έχει επιβαρύνει πολλούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας και έχει επηρεάσει τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών καθώς τα επισφαλή δάνειά τους διογκώνονται. Το Πεκίνο έχει αναθέσει στις τράπεζες να βοηθήσουν στην ώθηση της εγχώριας οικονομίας καθώς και να στηρίξουν τους developers που είναι φορτωμένοι με χρέη.

Η Country Garden Holdings Co., που κάποτε αποτελούσε την κινητήρια δύναμη στον οικιστικό κλάδο, έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι θα χάσει την προθεσμία για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ενώ η China Vanke Co., κάποτε ο μεγαλύτερος εισηγμένος developer, είπε ότι τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 46% το 2023, περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές της αγοράς. 

Ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά μια γρήγορη περίοδος για τις πωλήσεις κατοικιών, σημειώνοντας άνοδο 93% από τον Φεβρουάριο, αλλά οι πωλήσεις ήταν ακόμα πιο αδύναμες από τον μηνιαίο μέσο όρο το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την CRIC.

Ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πάντως, έδειξαν μικτή εικόνα για τις τιμές των κατοικιών στην Κίνα. Οι τιμές των νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 0,27% τον Μάρτιο, από 0,14% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την China Index Holdings. Από ένα χρόνο νωρίτερα, ανέβηκαν 0,82%.