Η Google απέδωσε την αύξηση κυρίως στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων της και στις εκπομπές από την αλυσίδα εφοδιασμού της, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή υλικού και εξοπλισμού από τρίτους για αυτά τα κέντρα.
Και οι δύο συνδέονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η τεχνολογία απαιτεί περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τις κανονικές λειτουργίες Διαδικτύου, οι οποίες προέρχονται από κέντρα δεδομένων.
Η αύξηση των εκπομπών είναι αρκετά σημαντική, ώστε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της Google για καθαρές μηδενικές εκπομπές για το 2030, παραδέχεται η εταιρεία στην έκθεση.
Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της εταιρείας ήταν περίπου 14,3 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) το 2023, παρόμοιες με αυτές μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Λετονία.
Η αναφορά περιγράφει λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες της Google για τη μείωση αυτών των εκπομπών, οι οποίες περιλαμβάνουν την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την κατασκευή πιο αποτελεσματικής υπολογιστικής υποδομής.
Συζητά επίσης τρόπους με τους οποίους η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τις εκπομπές σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως με την εφαρμογή δρομολόγησης εξοικονόμησης καυσίμου στους Χάρτες Google.
Η Google εκτιμά ότι αυτή η λειτουργία συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών των οχημάτων κατά 2,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από την κυκλοφορία της το 2021 – στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στα συνολικά δεδομένα εκπομπών.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ νωρίτερα φέτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, δήλωσε ότι για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις της μελλοντικής τεχνητής νοημοσύνης, χρειάζεται μια σημαντική ανακάλυψη στην πυρηνική σύντηξη.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό σχετικά με την υπερβάλλουσα χρήση των πόρων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη και την απειλή που αυτό συνιστά για τους κλιματικούς στόχους.
Όμως η Google δεν είναι η μόνη που επενδύει σε κέντρα δεδομένων και σε τεχνολογία που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Συμπληρώνοντας την εικόνα των μεγαλύτερων ιδιοκτητών υποδομών τεχνολογίας, η Microsoft ανέφερε επίσης αύξηση των εκπομπών στην τελευταία της έκθεση βιωσιμότητάς της, ενώ η Amazon και η Meta είχαν μικτές αποδόσεις ανά χρονιά.