Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για κτίρια με λιγότερο τσιμέντο
Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για κτίρια με λιγότερο τσιμέντο

Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για κτίρια με λιγότερο τσιμέντο

Υποψήφιος διδάκτορας του MIT αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στο σχεδιασμό κτιρίων
Share Copy Link
RE+D magazine
18.01.2024

Στις κατασκευές, η παραγωγή και η χρήση σκυροδέματος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πηγές ενσωματωμένου άνθρακα, τη στιγμή που το σκυρόδεμα παραμένει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα δομικά υλικά παγκοσμίως.

Λόγω των ενεργοβόρων διεργασιών παραγωγής και των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν κατά την παραγωγή του τσιμέντου, η βιομηχανία του σκυροδέματος είναι συχνά υπόλογη για καταστροφή του περιβάλλοντος.  

Εκπομπές παράγονται, επίσης, όταν οι πρώτες ύλες μεταφέρονται σε εργοστάσια που μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, καθώς και όταν το σκυρόδεμα μεταφέρεται σε εξίσου μακρινά εργοτάξια. Οι εν λόγω μεταφορές πραγματοποιούνται μέσω φορτηγών, πλοίων και άλλων οχημάτων που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής σκυροδέματος.

Δύο είναι οι προφανείς λύσεις για τη μείωση των εν λόγω εκπομπών: η αντικατάσταση του σκυροδέματος με άλλα, πιο βιώσιμα υλικά ή ο περιορισμός της χρήσης του, μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό της διαδικασίας κατασκευής.   

Ο υποψήφιος διδάκτορας του MIT, Jackson Jewett, επικεντρώθηκε στη δεύτερη λύση.

Η διατριβή του επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορούν να σχεδιάσουν κατασκευές από σκυρόδεμα, χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι εύκολη.

Ο Jewett ψάχνει για εξαρτήματα που να είναι αποδοτικά από υλικής άποψης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή υποδομών και κτιρίων. Αυτό το κάνει, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετες παραμέτρους, ιδίως όσες σχετίζονται με τη μείωση του κόστος κατασκευής.